Читайте нас в соціальних мережах

«Кандидати на президентський пост – Тимошенко, Бойко, і Порошенко, Зеленський йде угору, Вакарчук вниз, до парламенту проходять шість партій», - західні соціологи

Четвер, 06 грудня 2018 13:50
За результатами опитування, проведеного в кінці листопада 2018 року, якби вибори Президента України відбулися найближчої неділі, більшість опитаних українців віддали б свої голоси за Юлію Тимошенко (11,6%), Юрія Бойка (11,5%) і Петра Порошенка (9,3%).

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (The Belgium-Russia Research Institute, Бельгія) в європейському виданні EU-Chronicle.

http://eu-chronicle.eu/2018/12/ukrainian-voters-sentiment/

Інші кандидати отримали б меншу підтримку: Володимир Зеленський - 5,6%, Олег Ляшко - 5,1%, Анатолій Гриценко - 4,9% і Святослав Вакарчук - 4,2%. Серед інших кандидатів найбільш позитивну динаміку зростання показав Ілля Ківа (2,3%). Відзначимо, що в опитуванні були вказані прізвища тих політиків, які з найбільшою ймовірністю візьмуть участь в президентських виборах.

Як відзначають соціологи, в той час як електоральний вплив таких подій як конфлікт в Азовському морі і введення воєнного стану буде помітний пізніше і зажадає додаткового дослідження, більш активна діяльність партій і окремих політиків в кінці осені вже встигла істотно вплинути на настрої виборців.

Так, серед помітних тенденцій відзначається зростання електоральної підтримки Юрія Бойка і новоствореної "Опозиційної платформи - За життя", а також позитивна динаміка невеликих політичних проектів. Серед негативних тенденцій - просідання рейтингу "Опозиційного блоку", а також рейтингу Святослава Вакарчука, «від якого очікували заяви про початок політичної кар'єри, але її так і не було».

Що стосується парламентських виборів, найбільшу кількість голосів можуть отримати такі партії: "Батьківщина" на чолі з Юлією Тимошенко (12,3%), "Опозиційна платформа - За життя" (9,8%), "Слуга народу" Володимира Зеленського (8 , 1%), "Блок Петра Порошенка - "Солідарність" (7,9%), Радикальна партія Олега Ляшка (6,2%) і "Опозиційний блок" Вадима Новинського (5,3%).

Інші політичні партії, зокрема, "Громадянська позиція" (Анатолій Гриценко), "Самопоміч" (Андрій Садовий), ВО "Свобода" (Руслан Кошулинський), Соціалістична партія України (Ілля Ківа), "Народний фронт" (Арсеній Яценюк) і інші, мають менші шанси на проходження до нового складу Верховної Ради України.

Опитування проводилося на території України міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (The Belgium-Russia Research Institute, Бельгія) в період з 26 листопада до 1 грудня 2018 року. Загальна кількість респондентів склало 2020 осіб. Метод опитування - прямі інтерв'ю. Ймовірна похибка - 2,2%.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ