Читайте нас в соціальних мережах

Парламентарі більше переймаються порятунком біатлону, аніж тернопільські чиновники

Понеділок, 19 березня 2018 16:37
Базу олімпійської підготовки з біатлону Підгородньому поблизу Тернополя планують якнайшвидше передати з приватної власності обласного ФСТ «Колос» у руки Міністерства молоді та спорту України.

Це питання очільники краю та народні депутати розглядали на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, що відбулось 16 березня у Збаразькому замку. Відстояти ідею розвитку та підтримки біатлону в Тернополі приїхав президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак.

На зустрічі також був присутній начальник Управління фізичної культури та спорту Тернопільської ОДА Віктор Мацикур. Він окреслив основні проблеми та перспективи розвитку зимових видів спорту у Тернопільській області.

За словами Віктора Мацикура, на Тернопільщині поширені 7 зимових видів спорту: біатлон, лижне двоборство, стрибки на лижах, санний спорт, лижні гонки, фрістайл та сноуборд. Загалом зимовими видами спорту в області займається 608 осіб та 23 особи у школі вищої спортивної майстерності.

Розпочав свою доповідь Віктор Мацикур із демонстрації фото, на якому він отримує нагороду від Міністра молоді та спорту України Ігоря Жданова. Мабуть, саме це Віктор Степанович і вважає основним досягненням спорту на Тернопільщині. Попри це, він жодним чином не згадав відомих біатлоністів Тернопілля, але похвалився сумнівними здобутками.

– Ми привели у відповідність та оптимізували мережу дитячо-нацьких спортивних шкіл з метою врятувати тренерсько-викладацький склад та вихованців шкіл, - зачитав доповідь Мацикур на фоні фотографії невідомого залу, міністр Жданов вручає йому грамоту. - Це нам вдалось. Ми не втратили практично жодного тренера чи вихованця. Таким чином ми відкрили нові можливості для тренерів, які працювали і дійсно були орієнтовані на результат.

FJ1A8451

Начальник управління фізкультури та спорту ТОДА Віктор Мацикур розпочав презентацію досягнень спорту саме із фотографії, де профільний міністр вручає йому відзнаку. 

Президент Федерації біатлону України у свою чергу наголосив, що тренерсько-викладацький склад у Тернопільській області за останні роки почав занепадати. Тим самим Віктор Бринзак поставив під сумніви слова, сказані начальником Управління фізичної культури та спорту Тернопільської ОДА.

– Тернопільщина – потужний осередок біатлону та спорту загалом, але, на жаль, закрито вже три школи. Прикро, що за 2 роки тренерський склад у Тернопільській області зменшився з 17,5 до 11 тренерських ставок, – зауважив Віктор Бринзак.  

Народні депутати та очільники краю наголосили на тому, що біатлон на Тернопільщині необхідно розвивати, адже цей вид спорту диктує Тернопільській області олімпійське майбутнє.

Не зважаючи на наболіле питання розвитку біатлону, наприкінці виступу Віктор Мацикур основну увагу чомусь зосередив на побудові лижного трампліну потужністю К-90, невиправдано визначивши його найпріоритетнішим завданням.

– Побудова трампліну потужністю К-90 буде вартувати приблизно 40 млн гривень. Ми зможемо збудувати єдиний об’єкт в Україні, який стане центром стрибків з трампліну на лижах та двоборства, - запропонував Мацикур. - Якщо є підтримка, розуміння та державницький підхід, то це, напевно, єдиний перший об’єкт на Тернопільщині, який вартує дійсно підняти на нормальний рівень та проводити етапи міжнародних змагань.

Президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак розкритикував виступ начальника Управління фізичної культури та спорту Тернопільської ОДА та висловив свою думку щодо пріоритетності розвитку зимових видів спорту на Тернопільщині.

FJ1A8220

Володимир Бринзак (по центрі)

– Не так багато, на жаль, було сказано про біатлон. Не прозвучало жодного прізвища біатлоністів, які стали олімпійськими чемпіонами, чемпіонами світу, чемпіонами Європи, а таких спортсменів з Тернопільщини є аж 18, - апелював пан Бринзак. - Натомість – ми почули лише імена представників санного спорту. Багато говорилось про трамплін, але ми забули, що в нас є проект біатлонного комплексу. Мені держава доручила розвивати біатлон в нашій країні, але без усіх вас, без територіальних громад, ми цього не зробимо… Ми не та держава, у якій можна розвивати усі види спорту. Логічно було б сконцентруватись на конкретних видах. У нас є осередки біатлону, його традиції, тренерський склад. Ми просимо відкрити єдину спеціалізовану школу з біатлону, у якій будемо готувати олімпійських чемпіонів. Я вважаю, що це дуже важливо для держави.

Після тривалого та емоційного обговорення проблеми існування бази олімпійської підготовки з біатлону в Підгородньому, представники влади вирішили, що передача цього об’єкту у руки Міністерства молоді та спорту України відкриє нові можливості. Зокрема, завдяки такому рішенню біатлонну базу можна буде реконструювати, осучаснити, а також уникнути її повної приватизації та будь-яких махінацій.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ