Читайте нас в соціальних мережах

«Ринок землі потрібен в Україні, так само як і політика демонополізації,» - Ігор Побер

П'ятниця, 21 квітня 2017 11:43
Актуальним питанням на сьогодні є можливе скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Навколо цього питання точиться гостра дискусія, адже частина депутатів категорично не підтримує таку можливість, інша частина готова проголосувати «за».

 

- Я повністю підтримую Прем’єра та нашу політичну силу стосовно створення ринку землі. Він є в цілому світі та потрібен в Україні. Це дасть можливість краще розвинути аграрний сектор. Загрозу може становити лише монополізація цих земель. Однак в такому випадку нам як парламентарям потрібно ввести ряд застережень та обмежень, щоб крупні холдинги та крупні компанії не скупили всю землю, - коментує народний депутат від фракції БПП з Тернопільщини Ігор Побер. 

За словами політика, пріоритетним повинен бути розвиток малих фермерських господарств. 

- На даний момент великі агрохолдинги вже орендують більшу частину землі і велика проблема полягає в наступному. Як відбувається сьогодні розрахунок на селі? Ті паї, які дістались людям після розпаду колективних господарств, так званих колгоспів, завбільшки у гектар чи два. Приходить крупний аграрій і дає сім центнерів, другий дає тону і прості люди бігають від одного до другого аграрія, йдуть розбори, скандали, по всіх селах, у всіх райцентрах – суди. В результаті декілька чоловік заробляють мільйони чи навіть мільярди грошей, а жителі села 1-2 тисячі гривень. Щоб подібного не відбулось після скасування мораторію, потрібно ставити питання про демонополізацію і вводити обмеження щодо купівлі землі - розповідає Ігор Побер.

До слова, Верховна рада продовжила мораторій на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2018 року.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ