Читайте нас в соціальних мережах

Депутат міськради розповів про перший рік у раді, несправедливі тарифи та плани на майбутнє

Понеділок, 16 січня 2017 10:06
Більше року тому виборці округу №3 довірили право представляти свої інтереси в Тернопільській міській раді молодому політику Роману Торожнюку.

Про те, що вдалося зробити за цей час і плани на майбутнє, про війну за гуртожитки та безпідставне підняття цін на проїзд в громадському транспорті далі в інтерв’ю.

- Романе, розкажіть, який напрям роботи обрали у міській раді та чим займаєтеся поза депутатською діяльністю?

- Я працюю в Тернопільській районній державній адміністрації начальником відділу інфраструктури. Опікуюсь транспортом, житлово-комунальним господарством та туризмом. У міській раді я також обрав схожий напрям – входжу до складу постійної комісії міської ради з питань економіки, промисловості, транспорту і зв’язку, контролю за використанням комунального майна, зовнішніх зв’язків, підприємницької діяльності, захисту прав споживачів та туризму.

- Ви один з тих небагатьох депутатів міської ради Тернополя, який сміло може називати свій виборчий округ №3 – домом, адже тут і живете і працюєте. Це складно чи, навпаки, полегшує роботу?

- Я став депутатом на окрузі, де я жив і ріс. Тому відчуваю особливу відповідальність за свій мандат перед рідними, сусідами, друзями і просто зобов’язаний показувати реальну роботу. Не хочу, щоб людям, яких знаю багато років, було соромно дивитись в очі. Тому рідний округ – це величезний стимул працювати і змінювати його на краще.

- Романе, що вдалося зробити за перший рік депутатства?

- Балотуючись на виборах, я не давав тернополянам конкретних обіцянок. Переконаний, сьогодні людям потрібні не обіцянки, а реальні справи. За рік, що минув, вдалося зробити чимало потрібних речей, а також є багато напрацювань на майбутнє. Зокрема було встановлено вуличне освітлення на вул. Лучаківського, 5 аж до автобусної зупинки поблизу церкви Св. Йосафата. Це великий, шестипід’їзний будинок –  частина його освітлювалася, а частина ні.  Через це часто траплялися крадіжки. Тепер це цілком безпечний район. Також вдалося освітити прохід, який з’єднує вулиці Макаренка та Бережанську. На прохання місцевих жителів цього року вдалося провести поточний ремонт центральної дороги на вулиці Макаренка, відремонтувати під’їзд на вул. Бережанській,7 та облаштувати доріжку, яка веде до смітників від цього будинка. Було проведено капітальний ремонт водовідведення на вул. Макаренка 7,8 до колектора і встановлено решітки, прибудинкової території  на вул. Лучаківського 3 з облаштуванням екопарковки. Капітально відремонтовані сходи, які з'єднують вул. Макаренка-Бережанська. Також разом з місцевими жителями ми облаштували дитячий майданчик на вул. Макаренка, 8. Цього року вдалося демонтували кіоск із збору склотари на Макаренка, 6. Люди, які живуть поблизу неодноразово скаржилися, що біля нього збираються безпритульні та алкоголіки і порушують громадський спокій.

На звернення колективу НВК «Загальноосвітнія школа І-ІІІ ступенів – економічний ліцей № 9 імені І.Блажкевич», яка з з 2010 року не отримувала жодного фінансування на ремонтні роботи, цього року було виділено кошти на побудову тамбора. Адже це єдина школа в нашому місці, яка не має тамбура, тому взимку у навчальному закладі дуже холодно в фойє та в коридорах. На даний час тривають ремонтні роботи . Також у бюджеті на 2017 рік виділили кошти на придбання комп’ютерів для цієї школи. У планах ще ремонт подвір’я закладу, яке перебуває в надзвичайно поганому стані.

Page2

- А чого чекати мешканцям округу у 2017 році?

-  Сьогодні вже є багато планів на наступний рік щодо оновлення вулиць і дворів. Зокрема, розроблена проектно-кошторисна документація на облаштування парковки на вул Бережанській,7. Також плануємо провести капітальний ремонт прибудинкової території на Макаренка 6-8 з облаштуванням екопарковки. А ще - капітальний ремонт тротуарів на вулиці Макаренка, які ведуть до дитячого садочка і школи. Адже їх 30 років ніхто не ремонтував і вони вже практично зруйновані. Сподіваюся вдасться оновити прибудинкову територію на Макаренка, 2 і встановити дитячий майданчик. На вул. Лучаківського 5А маємо намір також облаштувати дитячий майданчик і відремонтувати підпірну стінку, яка руйнується. На вул.Бережанській 5-7 плануємо провести вуличне освітлення.

- Ще до виборів ви активно займалися громадською діяльністю і допомагали тернополянам з приватизацією гуртожитків. Чи вдалося вже повністю вирішити цю проблему?

- Довелося добряче поборотися, щоб таки відстояти права людей. Адже склалася ситуація, що разом із приватизацією одного місцевого будівельного підприємства, у приватні руки перейшли і гуртожитки зі всіма жителями. А це  5 гуртожитків за адресами вул. Макаренка 6 та7, Яремчука 37 та 39, Фабрична, 2. Тоді додатковими актами будинки було введено у статутний фонд будівельної компанії, а отже люди замість того, щоб приватизувати житло, на яке претендували згідно закону, мали б його купувати за немалі гроші. На щастя, спільно з моїм колегою депутатом міської ради Іваном Сороколітом, ми домоглись того, щоб ці будинки дана будівельна організація передала на баланс міста, а далі уже люди могли подавати документи на приватизацію. Сьогодні я продовжую їм допомагати з оформленням документів. Адже ситуація, яка склалася з гуртожитками, – дійсно не проста і болюча для тернополян. На даний час ми робимо все, щоб зменшити комунальні платежі мешканців гуртожитків. Адже оплата здійснюється не за площу, а за людину. У нинішній непростий час – це дуже великі кошти. Натомість ЖЕК «Тернопільбуду» за 30 років практично жодних ремонтних робіт у цих гуртожитках не робив. Хоч живуть там працівники цього підприємства, які віддали йому від 30 до 50 років свого життя. Хіба не можна допомогти людям з ремонтом покрілі або ж замінити вікна у під’їзді? Це  не такі значні кошти, зважаючи на комунальні тариф, які щомісяця сплачують мешканці за кожну особу. Сьогодні нам вдалося знайти порозуміння з «Тернопільміськенерго», тож, сподіваюся, найближчим часом зменшиться хоча б оплата за світло у мешканців гуртожитків.

- У міській раді ви входите в комісію, яка займається транспортом. Знаю, що влітку ви вже розраховували необгрунтовано високу вартість проїзду у маршрутках. Зараз знову зросли тарифи. Яка ваша позиція щодо цього?

- Я переконаний, що здорожчання вартості проїзду – необгрунтоване. Перевізники наголошують, що причина у зростанні мінімальної заробітної плати. Якщо здійснити ті ж розрахунки, що влітку, враховуючи навіть пасажиропотік на той час, коли частина тернополяни у відпустках, а  студенти на канікулах, то все-одно виходить, що для вартості проїзду потрібно, щоб автобуси заправляли дизпаливом по 21 гривні за літру натомість вони купують його за гуртовою ціною по 17-19 гривень. А заробітня плата повинна бути 6300 грн. Я як депутат переконаний, що таке підвищення тарифів – не доцільне і виступив проти цього на сесії міської ради.

- Що побажаєте жителям свого округу?

- Хочу закликати тернополян бути активними, об’єднуватися для вирішення важливих проблем, звертатися до депутатів. Адже багато людей нарікають на байдужість місцевої влади, на те, що їх проблеми не вирішуються. Але, якщо нічого не робити та нікуди не звертатися, то ситуація не вирішиться. Радо чекаю вас у своїй депутатській приймальні, яка знаходиться за адресою  вул. Макаренка, 1,а , ТНВК «Загальноосвітнія школа І-ІІІ ступенів – економічний ліцей № 9 імені І.Блажкевич», щосереди та щоп’ятниці з 17 до 19 год. Давайте разом зробимо наше місто красивішим, затишнішим, комфортнішим.

 

Додати коментар