Читайте нас в соціальних мережах

Володимир Болєщук: «Кандидати на посаду голови облради мають мати програму дій, а не набір обіцянок»

Середа, 02 грудня 2015 07:47
Вже на наступний тиждень, 8 грудня, обласна рада VI скликання збереться на перше засідання, серед обраних депутатів – п’ятеро представників політичної партії «Громадський рух «Народний контроль».

Про підготовку до роботи в обласній раді, основні завдання діяльності обласних депутатів розповів лідер майбутньої фракції «Народного контролю» Володимир Болєщук. 

Володимире Михайловичу, Ви – один із лідерів «Народного контролю» на Тернопільщині, як оцінюєте результат, який партія отримала на місцевих виборах, в котрих вперше брала участь?

- «Народний контроль»молода команда громадських активістів, волонтерів, учасників АТО, журналістів. Це громадська ініціатива, яка як політична сила сформувалася практично напередодні виборів. Тож результатом місцевих виборів можемо бути задоволені. Депутатами став 61 представник «Народного контролю». За представництвом в обласній раді – маємо найкращий в Україні результат серед однопартійців з інших областей. Членів «Народного контролю» обрано головами сільських і селищних рад, а Василя Білика – головою Бережанської районної ради. Цінуємо, що виборці голосували за право контролювати владу особистостями, які гідно зарекомендували себе у громадській діяльності. Серед наших депутатів – троє учасників АТО (Орест Винницький,  Василь Зарівний,  Володимир Болєщук). Люди повірили нам, повірили в ідею народного контролю за владою, тож з початком діяльності місцевих рад на наших депутатах лежить величезна відповідальність і завдання виправдати цю довіру.

Врешті, 8 грудня відбудеться перше засідання сесії обласної ради. Сьогодні у засобах масової інформації жваво прогнозується формування партійних коаліцій, висуваються кандидати голів та заступників…

- На жаль, ці місцеві вибори не стали добрим винятком, і, як і багато попередніх, були змаганням політичних брендів, а не представленням програм розвитку області. Але з початком діяльності нової ради  громади повинні отримати відповідь на питання: яким шляхом їм розвиватися наступні кілька років, повинні отримати чіткий план дій від різних політичних сил, і саме він має стати в основі виборів керівних органів обласної ради. «Народний контроль» і я особисто маємо таку програму дій, тож вимагатимемо і від представників інших фракцій у раді, як малих, так і численних, не лише декларування політичних принципів, а й конкретних шляхів їхньої реалізації. Вважаю, що нова обласна рада повинна виробити своєрідну дорожню карту реформ. Це має чіткий документ з розписаними термінами виконання, а не набір слів з порожніми обіцянками.

До речі, які першочергові завдання, на вашу думку, повинна вирішити новообрана обласна рада?

- Обласна рада попереднього скликання не ухвалила Перспективний план розвитку територіальних громад. Тернопільщина є однією з двох областей в Україні, які не прийняли цього важливого рішення. Попри те, що Верховна Рада України підтримала утворення в області 26 громад, жителі сформованих громад не мають достатньої інформації про те, які повноваження вони отримали внаслідок реформи. Від виборів минуло більше місяця, а жоден голова такої громади ще не вступив у повноваження, сесії місцевих рад не проводяться… Внаслідок непродуманої політики гальмується розвиток і природнє функціонування сіл і містечок: ні чиновники, ні прості мешканці виразно не розуміють, хто повинен фінансувати всередині громади лікарні і пожежні частини, хто розпоряджатиметься землею, що даватиме з бюджету держава, а за що – повинні відповідати самі. Філософія децентралізації та механізми її впровадження на місцях повинні бути детально розроблені і донесені до людей.

Тернополян, мешканців області, найбільше хвилює проблема безробіття, низької заробітної плати. Які кроки може здійснити обласна рада для її подолання? Адже в умовах тотальної корупції, а на додачу ще й воєнних дій на Сході марно сподіватися на появу щедрих іноземних інвесторів… 

- Справді, очікувати найближчим часом масового приходу іноземних інвесторів з великим капіталом – означає обманювати людей. Ми повинні створити умови в першу чергу для внутрішніх інвестицій. Для цього мають бути прозорі і рівні правила гри. І обласна рада повинна їх створити. У нас є серйозний потенціал в аграрній галузі, але тут ми повинні бути патріотами області. Не бути «банановою» областю, вивозячи сировину, а створювати умови для розвитку і розбудови переробної галузі. Тут майбутнє за  сучасними консервними, цукровими та молочнопереробними заводами, плодоовочевими та м’ясокомбінатами, зерно- та овочесховищами.  Ці підприємства здатні забезпечити велику кількість людей гідною роботою. Звичайно, переробна галузь потребує вкладення грошей для розвитку і впровадження нових технологій, закупівлі обладнання, але в наших силах зробити все можливе, щоб місцеві інвестори фінансували таке сучасне виробництво.

До речі,  як здійснюватимете цей контроль бюджету? Як правило, саме при його розподілі криються причини усіх подальших економічних і соціальних проблем області.  

- «Народний контроль»  має напрацьований «Антикорупційний план», один із основних пунктів якого  - «Бюджет повинен бути прозорим». Йдеться про те, що інформація про кожну бюджетну копійку повинна бути відкритою для громади. Чиновник, який приймає рішення про перерахування коштів, повинен вказати, на якій підставі він це робить, обґрунтувати ціну, громада повинна зрозуміти чому фінансується той чи інший об’єкт. Формування місцевих бюджетів має відбуватися на підставі вивчення громадської думки – знизу догори. Адже рада – представницький орган самоврядування громади. Поки що таке представництво було недостатньо дієвим, сильнішою у нас традиційно була президентська вертикаль. Проте, активісти «Народного контролю» переконані, що реформи, пов’язані з децентралізацією,  зможуть допомогти представникам громади реально впливати на життя свого селища, міста, району чи області. 

Розмову записала Тамара Капиця

 

 

Коментарі  

+1 #1 123 02.12.2015, 11:05
Pider.
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ