Читайте нас в соціальних мережах

У прес-клубі підсумували здобутки об’єднаних громад Тернопільщини (фото)

Вівторок, 21 листопада 2017 19:13
21 листопада на прес-конференції у тернопільському прес-клубі представники «Освітньо-аналітичного центру розвитку громад» обговорили результати розвитку ОТГ Тернопільщини.

Прес-конференція «Роль громадських ініціатив у розвитку об’єднаних громад» відбулася за участю: керівника громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Максима Черкашина;  заступника керівника громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Рустама Ергешова;  менеджера проектів громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Катерини Бігняк.

 Гості прес-клубу представили журналістам результати проекту «Ефективний розвиток об’єднаних громад», який був реалізований протягом 2016-17 років за участю 9-х об’єднаних громад Тернопільської області.

Основною метою нашого проекту було написання і впровадження в 9-х громадах стратегії розвитку Статутів територіальних громад і правил благоустрою території. За увесь період проекту ми провели більш ніж 36 зустрічей у цих громадах, виїзних нарад, 10 навчальних заходів, де говорили про юридичну складову навчальних моментів щодо проекту: Як правильно реалізовувати ці моменти в перспективі? Як правильно прописувати, затверджувати статут? Вже на фінальному форумі ми обговорили всі плюси-мінуси подальшої роботи ОТГ: Як правильно реалізовувати стратегію розвитку громад? Куди правильно рухатися в області всім об’єднаним громадам?поділився Рустам Ергешов.

Пан Рустам зауважив, що, в ході обговорень у громадах Тернопільщини, фахівці із ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» визначили для себе подальші перспективи розвитку організації.

Варто зазначити, що на прес-конференції також йшлося про «Школу локальної демократії» для 10-ти громад заходу України, публічне адміністрування у сфері молодіжної політики та проект «Robota на громаду», який має стати другим ProZorro у сфері працевлаштування в органи влади і місцевого самоврядування.

В кожній громаді повинен бути підрозділ, який відповідає за молодь. Це може бути, наприклад, Управління у справах сім'ї, молоді та спорту. Тільки питання постає не тільки в наявності відповідного підрозділу. Важливо також «Наскільки якісними є кадри, які працюють із молоддю? Хто сприяє реалізації завдань громад? Хто проводить певні навчальні, творчі заходи, створює якісь творчі майданчики, де ця молодь може себе реалізувати. Також у нас виникло питання потреби якісних кадрів, тому ми вирішили зробити таку певну освітню програму, яка впроваджуватиме або відповідатиме за реалізацію молодіжної політики безпосередньо в громадах, – поділився Максим Черкашин.

Пан Максим додав, що представники ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» в одному селі Тернопільської області спілкувалися близько із 15-ма молодими людьми, які вчаться в Тернополі. Фахівці запитали молодь: «Хто із вас планує повернутися до громади?» Кожен із опитуваних відповів, що готовий повернутися до громади лише тоді, коли на місцях будуть створені певні умови розвитку. Таке опитування ще раз довело, що на Тернопільщині потрібно проводити заходи, які створять для молоді перспективи на селі. 

Варто зазначити, що партнерами ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» у реалізації проектів є: Національний фонд підтримки демократії (NED), Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України та Тернопільський національний економічний університет.

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ