Читайте нас в соціальних мережах

Відомі майстрині вчили тернополян давніх технік української вишивки (фоторепортаж)

Понеділок, 20 листопада 2017 19:39
В рамках І-ої Всеукраїнської вишивальної конференціії «Верхоплут» українські майстрині з вишивки провели для тернополян у стінах ТНЕУ безкоштовні майстер-класи з певних технік вишивки. 

Зокрема, тернопільські вишивальниці навчалися таким технікам: мережка «прутик з настилом через чисницю»; солов‘їні вічка; верхоплут; буковинська цирка; мережка «шабак»; занизування, зволікання; борщівський верхоплут. Майстер-класи, які тривали одну годину, проводили майстрині з: Нового Роздолу, Червонограда, Дрогобича Львівської області, Києва, Чернівців, Рівного, Ваража Рівненської області.

— Мережка дуже гарно виглядає, коли вона виконана нитками того ж тону, що і  тканина. Колись господині витягали з одягу нитку і нею ж вишивали. Зараз ми маємо велику палітру кольорів ниток муліне (ДМЦ), які легко підібрати під колір тканини. Виробник зараз якісно фарбує нитки, щоб задовольнити потреби наших вишивальниць і щоб ті не шукали в інших продавців потрібні зразки,поділилася знаннями майстриня народної вишивки м. Новий Розділ Львівської обл. Леся Демчук.

Варто додати, що під час майстер-класів вишивальниці могли ставити майстриням питання, які стосувалися не тільки способу шиття, але й історії, особливостей, популярності тієї чи іншої техніки.  

Сьогодні я разом із Вікторією Кривоніс проводжу майстер-клас з техніки борщівського верхоплуту. Особливістю цієї вишивки є те, що вона створюється за допомогою двох ниток: низ – бавовняною ниткою, а верх – вовняною. За рахунок вовняних ниток виходить своєрідний «кучерявий» шов. Борщівський верхоплут найчастіше ми можемо побачити на борщівських сорочках, — поділилася ініціатор та куратор І-ої Всеукраїнської вишивальної конференції «Верхоплут» Майя Юркевич.

Пані Майя додала, що організаційними партнерами заходу є Тернопільський національний економічний університет та Тернопільський обласний краєзнавчий музей. Конференція відбулася за підтримки Тернопільської міської ради, Тернопільської КіноКомісії та Творчого об`єднання «КіноХвиля». 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ