Читайте нас в соціальних мережах

Тернополян проінформували, чого чекати від медичної реформи у 2018 році (фото)

Понеділок, 13 листопада 2017 18:01
У Тернопільській ОДА 13 листопада відбулася прес-конференція на тему медичної реформи 2018 року, яку провели заступник голови ТОДА Юрій Юрик, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Богайчук та голова Тернопільської облради Віктор Овчарук. 

На прес-конференції обговорили: як відбудеться перехід на нову систему фінансування меддопомоги; як відбуватиметься обслуговування пацієнтів на первинній, вторинній і третинній ланці меддопомоги; як тернополяни обиратимуть свого сімейного лікаря; що таке «зелені» та «червоні» реєстри пацієнтів та інші питання.

— Медична реформа, яку було прийнято Верховною Радою України, зробить нові кроки до функціонування медицини в Україні. Передбачається, що в рамках реформи держава візьме на себе страхові гарантії на окремі види медпослуг. Це стосується екстреної та невідкладної медичної допомоги, які є одними із ланок первинної  меддопомоги. На другому місці буде затверджено ціну на певні медичні послуги. Це буде єдиний тариф, який діятиме на всій території України, — коротко ознайомив тернополян із основними положеннями нової медичної реформи Віктор Овчарук.

— Із Нового року відбудеться перехід на нову систему фінансування та підходу до надання медичних послуг з боку сімейного лікаря. Медична реформа дасть можливість змінити моделі взаємин лікаря і пацієнта. За умовами реформи, якщо пацієнт укладе договір із лікарем – відповідальність лікаря і пацієнта буде однакова. Також буде максимально налагоджена профілактична медицина. Ті лікувальні процедури, які будуть занесені до електронної системи, зобов’язуватимуть лікаря мати відповідний рівень кваліфікації, — поділився Володимир Богайчук.

Пан Володимир також наголосив, що за рахунок сімейної медицини будуть складатись "зелені" та "червоні" реєстри пацієнтів. "Зелений" - той, де зазначені люди, що точно лікуються у цього сімейного лікаря. А у "червоному" будуть записані потенційні пацієнти, які ще не прийшли і не заявили про своє бажання підписувати декларативну угоду. 

Начальник управління охорони здоров’я зазначив, що у 2018 році на Тернопільську область із держбюджету на первинну ланку медицини буде виділено 178 млн. гривень, які підуть, в основному на закупівлю нових машин, обладнання, амбулаторії. Що стосується первинної ланки: усе буде безкоштовно –  прийоми та консультації сімейного лікаря, терапевта та педіатра, а також базовий перелік аналізів.

— Один раз на рік сімейний лікар отримуватиме на одного пацієнта 374 грн. Ці кошти підуть на надання цьому пацієнтові певні медичні послуги на рівні первинної меддопомоги. У 2018 році збільшиться не тільки рівень відповідальності лікарів, але і підвищиться їхня заробітна плата. Передбачається, що лікарі отримуватимуть зарплату в розмірі від 8500-15 000, 20 000 гривень,додав пан Володимир.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ