Читайте нас в соціальних мережах

У прес-клубі розповіли, чи варто тернополянам цього року боятися грипу та ГРВІ (фото)

Середа, 11 жовтня 2017 18:33
У тернопільському прес-клубі 11 жовтня відбулася прес-конференція стосовно захворюваності на грип та ГРВІ на Тернопільщині, на якій епідеміологи та інфекціоністи розповіли, чого варто очікувати від цьогорічного спалаху грипу та ГРВІ.

Гостями прес-конференції були: Марія Павельєва – завідувач відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ  України»; Олена  Герасименко  – головний позаштатний спеціаліст – інфекціоніст управління охорони здоров’я; Світлана Маціпура – лікар-епідеміолог ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Згідно статистичних даних, які озвучила на прес-конференції Світлана Маціпура, захворюваність на грип та ГРВІ на Тернопільщині утримується на рівні сезонної та не перевищує клінічні пороги. Зокрема, загальна захворюваність за останній тиждень на ГРВІ на території області склала 197 випадків на 100 000 населення, а це становить 85% до розрахункового показника визначення початку епідемії. За останній тиждень кількість захворілих зросла у порівнянні з попереднім тижнем поточного року на 6,9% (2089 випадків проти 1955). Питома вага дітей до 18 років серед хворих склала 62,8% (1312 ос.), школярів – 46,6% від усіх захворілих дітей (612 ос.).

Попри те, що на території області захворюваність грипом та ГРВІ відповідає середньому показнику для даної пори року, спеціаліст зазначила, що цього сезону на територію України насуваються нові штами вірусів, від яких населенню варто захищатися вже зараз.

—      За прогнозами ВООЗ у новому епідемічному сезоні на території України, зокрема й на території Тернопільщини, будуть циркулювати наступні штами вірусів грипу: "Гонконг", "Брісбен" і новий для українців штам "Мічиган". Відповідно, до складу вакцин проти грипу увійдуть саме ці циркулюючі штами вірусів. Якщо із вірусами "Гонконг"та "Брісбен" ми вже стикалися в минулі епідемічні підсезони, то вірус "Мічиган" – є для нас новим вірусом,розповіла лікар-епідеміолог ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Світлана Маціпура.

Пані Світлана зазначила, що якщо аналізувати багаторічні показники захворюваності на грип та ГРВІ для Тернопільщини,  то цього сезону в області очікуються два спалахи захворюваності: грудень і кінець січня - початок лютого.

Щоб уберегтися від грипу та ГРВІ цього та наступного року, спеціаліст-інфекціоніст  Олена  Герасименко попросила населення Тернопільщини подбати про своє здоров’я: робити щеплення проти грипу, не лікуватися самостійно, а звертатися за допомогою до працівників поліклініки, швидкої допомоги, стаціонару. Пані Олена зазначила, що люди можуть лікуватися не тільки медикаментами, але й народними методами.

—     Щоб запобігти захворюванню, населення може приймати не лише жарознижуючі засоби. Для лікування та профілактики хвороби можна використовувати і  народні засоби лікування – калину, малину. Дієвим є також наступний рецепт: на 3 літри води потрібно взяти 100 грамів меду та перемелені через м’ясорубку три лимони. 50 мілілітрів такого розчину потрібно приймати щодня по два рази в день. Для профілактики потрібно очищати повітря розчином евкаліпту, тому що випари цієї рослини чудово знезаражують  повітря, — поділилася рецептом «здоров’я» Олена  Герасименко.

Спеціаліст-інфекціоніст також додала, що, під час проведення сезонної вакцинації, потрібно звернути увагу на імунізацію осіб із груп медичного, епідемічного та професійного ризику з метою уникнення ускладнень від хвороби та можливих летальних випадків.

 

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ