Читайте нас в соціальних мережах

ТОП-5 цікавих фактів про будівництво залізниці у Теребовлі в 1896 році

Понеділок, 09 жовтня 2017 18:35
121 рік тому в Теребовлі відкрили залізничну станцію. В наш час збереглося старе фото вокзалу. Тоді місто ще називали Трембовлею. Згодом, після проголошення Незалежності, його перейменували на Теребовлю.

Наша редакція підібрала ТОП-5 цікавих фактів про те, як відкривалася та як будувалася залізниця та залізнична станція у місті Теребовля.

1. Історія залізниці починається ще в австрійський період

В саме, коли в 1896 році через Теребовлю було прокладено залізничну колію Тернопіль — Копичинці, що була частиною Галицької залізниці Львів—Чернівці.

2. З австрійських часів залишилися 4 мости і віадуки

Будівництво ділянки до Копичинців завершене 25 листопада 1896 року.

Через особливості рельєфу виникла необхідність для будівництва залізничних мостів. Перший віадук знаходиться біля села Кровинка, над яром, біля якого було знайдене давнє городище. Далі ділянка мосту проходить над автомобільною трасою до Тернополя.

Наступним є міст через річку Гнізна, на якому ще зберігся геодезичний знак австрійських часів. Центральний бік цього мосту був підірваний 1941 року і відбудований німцями. Останній віадук проходить над глибоким яром за Теребовлею, біля села Плебанівка.

3. До Тернополя поїзд їхав 2 години

У міжвоєнний період, коли Західна Україна була у складі Другої Речі Посполитої, поїзд від Тернополя до Теребовлі йшов 2 години.

4. Відома ціна квитка з Теребовлі в Тернопіль

Квитки коштували 1 або 1,5 злотих.

5. Для відвідувачів вокзалу – кафе та готель

На вокзалі був заклад харчування, орієнтований на пасажирів залізниці. Також поблизу знаходився готель Фішера. Його будівля розташовувалася поблизу вокзалу.

За матеріалами спільноти Мандрівка Старим Кордоном

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ