Читайте нас в соціальних мережах

В Тернополі вшанували пам'ять Соломії Крушельницької урочистим покладанням квітів (фоторепортаж)

Субота, 23 вересня 2017 18:44
З нагоди 145-річчя від дня народження «найчарівнішої Баттерфляй», в Тернополі біля пам’ятника Соломії Крушельницької відбулася урочиста панахида та покладання квітів до підніжжя меморіалу.

Урочистий захід відбувся за участю: духовенства, представників Тернопільської ОДА та міської ради; представників обласного, районного та міського управлінь культури; працівників меморіального музею С. Крушельницької  села Біла й музею села Білявинці на Тернопільщині та громадськості Тернополя. До урочистості також долучився колектив Тернопільського музичного училища імені С. Крушельницької, який упродовж заходу виконав біля десятка музичних композицій.

Після літургії та освячення пам’ятника Соломії Крушельницької, гості вшанували теплими словами пам'ять найвидатнішої співачки світу.

–    23 вересня 1872 року народилася велика українка, патріот та оперна співачка Соломія Крушельницька. Ця славетна жінка назавжди увійшла в історію світового мистецтва і світового співу. Сучасники Соломії називали її різними іменами: «жінка-Шаляпін», оперний Александр Македонський, Наполеон співу, а вона завжди пишалася тим, що найперше є українкою та постійно на цьому наголошувала. Найвидатніша співачка завжди була вдячна своєму рідному Тернополю за здобуті тут досягнення. Саме в Тернопільській школі товариства «Приятелі музики» співачка навчалася співу, а в Тернопільській класичній гімназії Соломія екстерном здала екзамени. Саме в Тернополі у 1883 році на Шевченківському концерті  співачка мала перший публічний виступ у складі хору «Руська бесіда», – поділився Сергій Надал.

Сергій Віталійович додав, що Соломія Крушельницька сьогодні має бути прикладом для всіх сучасників, тому що, незважаючи на здобуту в різних країнах світу славу, жінка завжди пишалася найперше тим, що вона є українкою. Згадав очільник Тернополя і той факт, що Соломія на всі гастролі завжди носила зі собою Шевченкового «Кобзаря».

Наголосив на великих надбаннях Соломії Крушельницької і Народний депутат України, Міський голова Тернополя у 2006–2010 роках Роман Заставний.

–    Користуючись нагодою, я хочу звернутися до присутніх на сьогоднішньому заході молодих людей та закликати їх брати приклад з Соломії Крушельницької, надихатися Соломією. Бажаю вам рухатись по житті впевнено, відверто і щиро, як це робила велика Соломія. Я впевнений, що завдяки таким українцям, які завжди думали про український народ та відігравали вагому роль у його житті, наша нація і вижила. Саме такі українці прославляли і прославляють  Україну, – наголосив Роман Заставний, подякувавши і людям, які долучилися до встановлення пам’ятника Соломії Крушельницької в Тернополі.

Після слів ушанування та урочистого покладання квітів до підніжжя пам’ятника, гості вирушили до Тернопільського обласного краєзнавчого музею, де відбулося погашення ювілейної марки, присвяченої 145-річчю Соломії Крушельницької , та відкриття виставки «Вагнерівська примадонна ХХ століття».

 

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ