Читайте нас в соціальних мережах

В Тернополі презентували фільм про таксиста-грубіяна, сварливих жінок, сільського пияка та інших представників вимираючого українського села (фото)

П'ятниця, 22 вересня 2017 19:46
У кінотеатрі «Сінема Сіті» 21 вересня відбувся допрем’єрний  показ дуже колоритного, але не менш проблемного  українського фільму «Припутні». Презентували фільм за участю актриси Ніни Бока (у фільмі виконувала роль баби Зіни) та актора Дмитра Хом'яка (у фільмі – таксист Юра).

Фільм-трагікомедія «Припутні» «розповіла» тернопільському глядачеві про події, що трапилися протягом доби із трьома жінками – бабусею, донькою, внучкою і таксистом. Паралельно глядачі познайомилися у кінострічці і з іншими персонажами, які яскраво зображують типову картину українського села.

Хоч у фільмі було представлено багато комічних сцен, актриса Ніна Бока зауважила, що «Припутні» – це комедія крізь сльози, бо зображені у кінострічці ситуації притаманні будь-якому теперішньому українському селу.

—    Село – це замкнене коло, і злободенні й проблематичні теми цього фільму викликають у глядачів більше питань, аніж відповідей. Типові питання: «Що скажуть люди?»,  «Як вони сприймуть те, що робиться в нашому куті?» Над сценами з фільму можна сміятися лише крізь сльози. Коли я приїжджаю на Донбас до мами, то чітко бачу, що робиться з селом. Село вимирає, бо там я зустрічаю переважно алкоголіків та літніх жінок. Впевнена, що багато з вас також бачили подібні села і такі ж взаємовідносини в селах, які зображені й у «Припутнях»,  —  поділилася Ніна Бока, влучно зауваживши, що дивитися фільм «Припутні», це те саме, що спостерігати за сусідами на селі через обійстя.

Актриса поділилася, що грати роль баби Зіни їй було нескладно, адже пані Ніна також родом із села, знає проблеми села та частенько зустрічала там подібних до Зіни жінок. Все ж актриса задоволена, що їй вдалося так вдало втілити, хоч і негативного, проте такого типового сільського персонажа.

Як і Ніна Бока, український актор Дмитро Хом'як також добре вжився у свою роль в фільмі «Припутні».

—  Виконував роль таксиста Юри легко, тому що мені вже доводилося  їздити із такими таксистами по місту. Як тільки я прочитав сценарій, одразу згадав кількох таксистів-грубіянів, що відвозили мене. Такі водії справді поводяться доволі зухвало, адже вважають, що посідають дуже важливий чин. До того ж, нещодавно у мене була неприємна пригода із таким таксистом, тож я знав, із ким порівнювати Юру. Звісно й режисер допоміг вдало втілити цей образ. Відносно мови мого персонажа, скажу, що на схожому діалекті  розмовляють люди в моєму рідному місті Шепетівці на Хмельниччині. Тож «попасти» на цей суржик мені не було складно, — зазначив актор Дмитро Хом'як.

Дмитро також розповів, що колись із ним трапилася доволі неприємна ситуація. Одного разу актор не міг розплатитися із таксистом за проїзд, тому що водій не мав решти. То цей таксист з погрозами змусив Дмитра йти міняти на зупинці гроші, інакше «Щас приїде десять пацанів, і ти получиш».

Не зважаючи на те, що українське село на сьогодні має багато проблем, Ніна Бока переконана, що сварки, алкоголізм, відсутність лікарень, клубів на селі, виїжджання молоді до міст та інші негаразди нинішніх сіл можна подолати спільними зусиллями. Жінка впевнена, що все у нашому селі буде добре, і в нас буде й культура , й культурні заклади, де сільська молодь зможе відпочити.

Довідка: «Припутні» — українська стрічка кінокомпанії Star Media знята режисером Аркадієм Непиталюком про долю жінки в Україні. У 2016 році фільм став переможцем восьмого конкурсного відбору Держкіно. Сюжет стрічки засновано на виставі Романа Горбика «Центр».

Star Media представив кінострічку «Припутні» на кіноринку в рамках Каннського фестивалю 2017. Стрічка була знята за підтримки Держкіно, де частина коштів – понад чотири мільйони гривень, фінансувалася з бюджету Держкіно. Загальний кошторис стрічки складає  8,6 мільйона гривень. Підготовка до фільму тривала рік, а зйомки тривали 3 місяці.  Прем'єра фільму «Припутні» —  28 вересня.

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ