Читайте нас в соціальних мережах

Закон «Про ринок електроенергії» - черговий удар по гаманцях українців

П'ятниця, 21 квітня 2017 11:50
Нещодавно у Верховній Раді ухвалили закон «Про ринок електроенергії». За нього проголосували БПП, Народний фронт, Опоблок, Радикальна Партія, групи Воля народу та Відродження.

Однак, не зважаючи на всі запевняння з боку влади щодо користі цього законопроекту, він стане черговим «містком» для викачування грошей з кишень простих українців у кишені олігархів. 
- Цей законопроект підриває енергетичну безпеку нашої держави і практично змушує українців ще раз збідніти, адже ціна на електроенергію для простого народу зросте як мінімум у 3-5 разів. Це не лише вдарить по гаманцю українця, а й виб’є нашу державу як країну, яка може конкурувати на міжнародних ринках - коментує народний депутат від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Михайло Головко. 
Як зауважив політик, станом на сьогодні Україна і так є найбільш енергозатратною. Згідно даних умовного створення умовного палива на 1 долар ВВП, які затрачає країна, Україна затрачає в Європі найбільше – 1 і 2 долари. Сусідні Польща та Румунія - 0,23 і 0,24 цента. Такі країни як Франція чи Німеччина - 11 центів. Тобто ми у затрачаємо у 10 разів більше. А закон «Про ринок електроенергії» може лише загострити таку ситуацію. 
Кім того, в «свіжоспеченому» законі змінили практику, коли держава завдяки енергоринку регулювала ціни для споживачів між дешевими атомною і гідроенергією та дорогою теплоенергією: 
- Сьогодні, на жаль, таку практику скасовано і введено інститут посередників, так-би мовити трейдерів, які на пряму купуватимуть дешеву електроенергію. Вона ітиме «любим друзям» Президента та продаватиметься за кордоном. Прості ж українці – платитимуть за дорогу електроенергію з теплоелектростанцій. Крім того, ми нещодавно боролись і врешті домоглися скасування обов’язкової абонплати за газопостачання. Однак нас чекає така ж проблема: в законі «Про ринок електроенергії» передбачена обов’язкова абонплата для усіх, хто підключений до електромереж. Взагалі у законі порушено багато норм Конституції; за нього голосували партії, які перебувають на службі олігархів, вони синхронно здали інтереси українців на їхню догоду! ВО «Свобода» вважає цей закон антиконституційним та антидержавним й вимагає його скасувати, - виголосив з трибуни Верховної Ради Михайло Головко. 

Додати коментар