Читайте нас в соціальних мережах

За тернопільських фіскалів взявся бізнес-омбудсмен

Вівторок, 04 квітня 2017 11:14
Скандально-гучний і незаконний «наїзд» тернопільських фіскалів на місцевого сільськогосподарського виробника – ТОВ «Мрія Агро Підгайці» – завдяки численним журналістським розслідуванням, давно вже набув всеукраїнського розголосу.

Стисло нагадує суть конфлікту сайт «Фіскали в Україні».

У 2016-ому році слідчі управління фінансових розслідувань (колишня податкова міліція) Державної фіскальної служби у Тернопільській області  почали кримінальне переслідування Товариства за начебто несплату податків. Свідомо вживаємо вираз «за начебто», тому що претензії слідчих до приховування фірмою  податкового платежу за 2015-ий рік – абсолютно безпідставні. У 2015-ому підприємство  ТОВ «Мрія Агро Підгайці» лише планово готувало землю для майбутніх посівів, врожаю не збирало, прибутків не отримувало, а відтак – податкових зобов’язань не  мало. І всі ці факти фірма, коли на неї «наїхали», підтвердила документально.

Але податківці механізм «пресування» вже запустили і зупиняти його, навіть з огляду на беззаперечні аргументи «винуватців», не збирались. Навпаки – діяли зухвало і жорстко. Якщо не сказати – жорстоко… Арештували техніку, згноїли на полях і, у заблокованих арештом зерносховищах, врожай – 2016, цинічно застосовуючи протиправні методи проводили допити, обшуки, відбирали особисті речі працівників Товариства, намагались прослуховувати їх телефонні розмови. І, як не дивно, допомагав слідчим  у їх діяннях, той, хто мав би їх «прижучити» – прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Тернопільської області Володимир Гуль.

Але не так сталось, як фіскалами гадалось. Врешті-решт суди  розібрались і скасували  арешт техніки, а також зобов’язали Генеральну прокуратуру України зареєструвати кримінальне провадження і розпочати  розслідування порушень Закону, до яких вдавались тернопільські фінрозслідувачі. Тепер вже їм загрожує покарання за статтями 206  та 364 Кримінального  кодексу. Це, розшифруємо – протидія законній господарській діяльності та зловживання владою і службовим становищем.

І, думаєте, «наїзд» на цьому припинився? Та де там… Фінрозслідувачі виявились настільки суворими, що і після судових рішень продовжували свої безчинства – не повертали документи на техніку, знову блокували роботу підприємців. І нарешті, здається, «доблокувались» до того, що дурна слава про їх «безпредєл» докотилась до інституції захисту бізнесу  європейського  масштабу.

Коротка інформаційна довідка. 26-го листопада 2014-го року Кабінетом міністрів України, Європейським банком реконструкції та розвитку, Організацією економічного співробітництва та провідними вітчизняними підприємницькими асоціаціями була створена Рада бізнес-омбудсмена. Ця Рада,зокрема, отримала повноваження боронити українських підприємців від  корупційних зазіхань та  порушень їх законних інтересів. А  очолив Раду бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета.

Днями, саме за підписом пана Шемети, спеціальні звернення від Ради бізнес-омбудсмена отримали прокурор Тернопільської області В’ячеслав Перч, начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат та його перший заступник Віталій Дума, який якраз і керує фіскалами-фінрозслідувачами. Ці звернення стали результатом розгляду Радою скарги ТОВ»Мрія Агро Підгайці» на незаконні дії податківців. У зверненнях, надісланих до Тернополя, факти порушень, вчинених слідчими, названі, цитуємо:»…численними, обґрунтованими та такими, які заслуговують на увагу та детальне вивчення».

У своєму зверненні бізнес-омбудсмен Альгірдас  Шемета просить силовиків-високопосадовців, знову цитуємо: «…здійснити перевірку обставин та фактів, викладених у скарзі ТОВ»Мрія Агро Підгайці» і за наслідками проведеної перевірки прийняти відповідне процесуальне рішення за вимогами КПК України».

Чи заспокояться на цьому «найсуворіші у світі» тернопільські фіскали-розслідувачі, чи понесуть вони покарання за свої безчинства? Маємо намір згодом розповісти про це…

Документи та матеріали для публікації надав адвокат ТОВ “Мрія Агро Прідгайці” Дмитро Поліщук

 

Додати коментар