Читайте нас в соціальних мережах

28 серпня. Цей день в історії Тернопільщини

Середа, 28 серпня 2019 00:00

28 серпня 1883 року - у Тернополі народився доктор права, адвокат,громадський діяч Степан Брикович. У різний час очолював "Міщанське братство", товариство "Рідна школа", брав активну участь у діяльності місцевої філії "Просвіти", Подільського союзу кооператив, Української радикальної партії. Після Листопадового зриву очолював відділ відбудови у комісаріаті Тернопільського повіту. Під час Другої світової війни певний час керував Українським допомоговим комітетом у Тернополі. Навесні 1944 р. еміґрував до Німеччини. Помер у 1948 р. у м.Вюрцбурґ (Німеччина).

28 серпня 1926 року - монаші обіти в Чині Найсвятішого Ізбавителя склав уродженець Івачева Горішнього, священик, отець-редемпторист Зіновій Григорович Ковалик. Працював як місіонер на Волині. У грудні 1940 р. отця Ковалика було заарештовано під час проповіді в церкві. У 1941 р. унаслідок жорстоких тортур (його розіп’яли на стіні у в’язниці у м. Львові) загинув як мученик за віру. 27 червня 2001 р. о. З. Ковалик був беатифікований Вселенським Архієреєм Папою Іваном Павлом ІІ.

28 серпня 1904 року – під час перебування в Тернополі австрійський Прем'єр-міністр Ернст Кербер, і намісник, Андрій граф Потоцький відвідали гімназію. Провіривши гімназійні приміщення, вони признали їх невідповідними й приобіцяли зарадити тому лиху.

28 серпня 1938 року – у с.Сороцьке Теребовлянського району помер український галицький священик, композитор, хоровий диригент і віртуоз-цитрист о.Євген Купчинський. Євген Купчинський - один з неперевершених віртуозів Галичини свого часу.  Був він священиком у Білківцях та Богданівці на Зборівщині, у Гримайлові, у Сороцькому на Теребовлянщині. Відзначився як обдарований проповідник-духівник, патріот і громадський діяч Теребовлянщини. Великою заслугою Купчинського є організація сільських хорів. Творча спадщина Є. Купчинського-композитора нараховує 70 творів. Із них 64 - для цитри.

28 серпня 1920 року - поблизу села Комарівка Монастириського району відбулися бої Армії УНР з Червоною Армією. Вояки Кінної штабової сотні 8-ї стрілецької бригади 3-ї Залізної дивізії найкращим чином проявили себе у бою з більшовиками. За результатами запеклої рубанини українці лишили в полі 18-ть ворожих трупів. Втрати уенерівців становили: двоє вбитих та четверо ранених. Вбиті: козак Андрій Марчак і Єрмолаєв. Ранені: хорунжі Василь Кривла, Тихін Хилюк, Кость Пашкевич і сотник Віроцький. Опір штабової кінної сотні був настільки потужним, що того спекотного дня росіяни так і не змогли форсувати Дністер в районі Комарівки. Козаки перенесли поранених через річку. Зупинились у місті Нижнів (тепер село Тлумацького району Івано-Франківської області).

28 серпня 1941 року - при Уряді Крайсгауптмана в Тернополі утворено відділ єврейських справ.

28 серпня 1948 року - Постанова Української Головної Визвольної Ради про нагородження Срібним Хрестом Заслуги начальник політвиховного відділу  штабу ВО ІV «Говерля», сотника-виховника УПА, уродженця Тернопільщини, майбутнього провідника ОУН Карпатського краю Степана Слободяна («Єфрема», «Клима»).

28 серпня 1954 року - у с.Білозірці Лановецького району народився вчений у галузі хімії Ярослав Лампека. Доктор хімічних наук. Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, премії ім. Л. Писаржевського НАНУ.

28 серпня 1990 року - сан ієромонаха та призначення благочинним Почаївської лаври. прийняв архідиякон Сергій – майбутній  митрополит Тернопільський і Кременецький УПЦ Московського патріархату.

28 серпня 1990 року – у Тернополі, на свято Успення Пресвятої Богородиці, відбувся похід від церкви Непорочного Зачаття, на площу, де колись стояла зруйнована більшовиками церква Успення Пресвятої Богородиці. Було закопано і освячено великий бетонний хрест. Владика Михаїл Сабрига відправив Святу Літургію. Участь у Богослужінні взяли редемптористи: І. Возняк, Ю. Поторейко і отець-диякон Антон Мишко. Біля хреста зібралося багато людей з Тернополя і навколишніх сіл. Були процесії з Великих Гаїв, Великої Березовиці і Підгороднього. З того часу тут щонеділі відправляли Службу Божу.

28 серпня 1994 року - Тернопільщину відвідав президент України Леонід Кравчук. Він відвідав вцеркву Успення. Тоді ж почалося будівництво монастиря, яке завершилося у липні 1995 року.

28 серпня 2002 року - після багатолітньої перерви у Підгайцях вперше святкували День міста.

27 та 28 серпня 2011 року в Тернополі відбувся Чемпіонат Європи з водно-моторного спорту.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ