Читайте нас в соціальних мережах

27 серпня. Цей день в історії Тернопільщини

Вівторок, 27 серпня 2019 00:00

27 серпня 1882 року - у с.Реневі, нині Зборівського району, народився польський архітектор Вавжинець Дайчак. Помер 28 квітня 1968 р. у м. Кракові (Польща).

27 серпня 1902 pоку - у с.Устечку, нині Заліщицького району, народився адвокат, магістр права, громадський діяч у діаспорі Михайло Годованець. Помер 31 серпня 1960 р. у м. Філадельфії (США).

27 серпня 1905 року - разом зі статею І. Франка “Галицький селянський страйк в народній пісні” вперше була надрукована у недільному додатку до віденської газети пісня “Чому така Буряківка сумна й невесела” написана в  с.Буряківка Заліщицького району студентом Львівського університету, який приїхав до місцевого мешканця Мифодія Дмитрика.

27 серпня 1905 року - внаслідок пожежі у с.Таурів Козівського району згоріли дерев’яна церква і близько 70 помешкань.

27 серпня 1909 року – затверджено герб Білобожниці, яка на той час мала офіційний статус торгового містечка Чортківського повіту Королівства Галичини і Володимирії. Щит поділений перекинуто-вилоподібно: у першому синьому полі золотий коронований лев, у другому червоному полі золотий грецький, навскіс перехрещений хрест, у третьому золотому полі навпереміну дубові листки й жолуді натуральної барви.

27 серпня 1911 року – в с.Лозівка Тернопільської області народився український мистецтвознавець, дослідник народного мистецтва й різьблення по дереву в Західній Україні, священик УГКЦ о.Антін Будзан. Брав участь в археологічних розкопках, захопився збиранням фольклору. 11 грудня 1944 року священичі свячення уділив йому Митрополит Йосиф Сліпий. Відправляв Богослуження вдома і це його врятувало від переслідувань. Був одним із ініціаторів та засновників відділу народних художніх промислів у Музеї етнографії та художнього промислу АН УРСР (тепер відділ народного мистецтва Інституту народознавства НАН України). Помер 6 жовтня 1982 року у м. Львові, похований на Янівському цвинтарі.

27 серпня 1915 року – в с.Завалів Підгаєцького району у бою з російськими військами загинув український поет, публіцист, громадський діяч, чотар Легіону УСС Іван Балюк. Уродженець с.Трибухівці Бучацького району. Пройшов з УСС шлях від Карпат до Дністра і Золотої Липи. Нагороджений 25 квітня 1915 р. австрійською срібною медаллю. Брав участь у виданні стрілецького журналу «Шляхи».

27 серпня 1915 року – у с.Завалів відбувся переможний бій куреня УСС з російськими військами.

27 серпня   1941   року  -  сформовано 2-й Харківський партизанський загін, який, у жовтні 1943 року, реформовано у Тернопільське партизанське з’єднання.

27 серпня   1942   року -  з Чорткова депортовано в табір знищення Белжец 2120 євреїв.

27 серпня 1944 року - у с.Золота Слобода Козівського району народилася краєзнавець, науковець Ярослава Гайдукевич. Від 1974 р. працює у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Співавтор путівників «Тернопільський краєзнавчий музей» та «Музеї Тернопільщини».

27 серпня   1949   року -  Міністерство освіти УРСР надіслало Раді міністрів УРСР доповідну записку про хід ліквідації неписьменності і малописьменності в західних областях Української РСР. В тому числі, йшлося про завершення ліквідації неписьменності у Тернопільській області. Залишилося ненавчених у західних, Ізмаїльській, Чернівецькій і Закарпатській областях близько 200 тис. чоловік.

27 серпня 1950 року - до Ордену Братів Менших капуцинів у Кракові вступив уродженець с.Нова Гута Монастириського району, майбутній ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії Римо-Католицької Церкви єпископ Станіслав Падевський.

27 серпня 1960 року – в с.Росохуватець Підволочиського району народився український громадсько-політичний діяч, підприємець, Євген Філь.

27 серпня 1979 року – в с.Вербів Бережанського району народився український військовик Володимир Дідух. У зоні АТО служив водієм-санітаром, разом з медиками перевозив у швидкій поранених. Загинув 31 січня 2015 під час обстрілу з танку взводного опорного пункту. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

27 серпня 1991 року - Президія Верховної Ради України ухвалила передати архіви Комуністичної партії України (КПУ) на державне зберігання. Архів Тернопільського обласного комітету КПУ було перетворено у відділ громадських організацій держархіву області. У результаті архів поповнився 1 451 фондом, 153 045 справами. 

27 серпня 1995 року - у м.Бережанах відкрито літературно-меморіальний музей Богдана Лепкого.

27 та 28 серпня 2011 року - в Тернополі відбувся Чемпіонат Європи з водно-моторного спорту.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ