Читайте нас в соціальних мережах

26 липня. Цей день в історії Тернопільщини

П'ятниця, 26 липня 2019 00:00

26 липня 1497 року - перша писемна згадка про села Сороцьке та Янів (нині Долина) на Теребовлянщині, Городниця й Сулківці (нині Самолусківці) на Гусятинщині.

26 липня 1904 року – у м.Кривий Ріг народився майбутній ректор Кременецького державного педагогічного інституту (1950-1969) та Тернопільського державного педагогічного інституту (1969 – 1974) Микола Бригінець.

26 липня 1915 року – розпочалося виселення німців – громадян Росії у центральні та східні регіони імперії. Вони втрачали право на своє землеволодіння в межах 150-ти верст вздовж кордону з Німеччиною та Австро-Угорщиною та підлягали переселенню. Виселення розпочалося з і тривало до вересня. Кременецький повіт ця політика торкнулася слабко, так як представників німецької національності у нашому краю проживало одиниці.

26 липня 1917 року - українська американська газета “Свобода” писала: “Над горішнім Серетом, почавши від Залозець до Тернополя, відбувався вчора сильний карабіновий бій. На південь від Великої Березовиці (коло Тернополя) артилерія неприятеля розпочала сильний вогонь на нові становища наших військ. Між ріками Серетом, Стрипою і Золотою Липою неприятель переводить далі наступ. Села Настасів, Бенява, Вівсє і Славутин перебувають в руках неприятеля. Шефа дивізійного штабу, ген. Ольда, який удався на фронт, з метою встановлення дисципліни і ладу, жовніри вбили”.

26 липня 1917 року - Тернопіль відвідав кайзер Вільгельм.

Впродовж 24-26 липня 1917 року через Великі Бірки проходила лінія фронту. Частина населення була заздалегідь евакуйована на схід. Внаслідок бойових дій селу були завдані значні втрати, багато будівель було спалено і зруйновано. Безладно відступаючі, деморалізовані, російські війська забирали все підряд, траплялись часті випадки насильства і мародерства над цивільним населенням.

26 липня 1917 року - для мешканців Чорткова закінчилася Перша світова війна. Як свідчить історик М.Сцісляк, “В половині липня було зламано росій­ський фронт під Тернополем, а 21-25 липня мешканці Чорткова були свід­ками відступу російських військ. В ніч з 25-го на 26 липня тилові частини російського війська висадили у повітря залізничні та дорожні мости і понад Чортковом стояв вогонь від палаючих військових складів. Населення зазнало терору та безчинств частин дон­ських козаків та черкесів, що від­ступали. Перед полуднем в околицях Чорткова відбувся останній бій росіян з наступаючими час­тинами австро-угорських та німецьких військ. А близько третьої пополудні до міста увійшли перші загони австрійських “гусарів смерті”.

26 липня 1919 року – в с.Великі Чорнокінці Чортківського району народився військовий і політичний діяч, командир сотня «Сірі Вовки», курінний УПА, командир 18-го (Чортківського) ТВ «Стрипа» Петро Хамчук (псевдо: «Бистрий», «Старий»). Лицар Бронзового Хреста Бойової Заслуги та Срібного Хреста Бойової Заслуги 1-го класу. Загинув 21 січня 1947 року.

26 липня 1920 року - 8-ма кавалерійська дивізія Червоного козацтва під командуванням В. М. Примакова ввійшла у Тернопіль.

26 липня 1940  року - Постанова Економради при Раднаркому УРСР №47 "Про план державних закупок продукції льону і конопель урожаю 1940 року в  західних  областях".

26 липня 1941 року - розпорядження полевого коменданта графа Подевільса про новий розпорядок в місті Тернополі.

26 липня 1943 року - у Тернополі народилася педагог, композитор, лауреат обласної мистецької премії ім. Д. Січинського, обласного пісенного конкурсу «Голос серця» Зіновія Присухіна.

26 липня 1944 року – планувалося завершити акцію «Буря» в підокругах АК Тернопіль, Станіславів та Львів. Акція «Буря» (пол. Akcja «Burza») - спланована командуванням Армії Крайової та польським еміграційним урядом військова акція (операція) проти німців на території Західної України безпосередньо перед наближенням Червоної армії. Першочерговим завданням операції було зайняти великі міста Західної України, щоб таким чином продемонструвати активну участь АК в боротьбі проти німецьких окупантів. Червона армія зайняла Львів 27 липня і одразу ж наказала АК скласти зброю і приєднатися або до Червоної Армії, або до радянсько-польської армії Берлінга. 31 липня ввечері всіх командирів АК у Львові було запрошено до радянського штабу, де їх одразу заарештували і відправили в тюрму на Лонцького. Після процесу усіх засуджено на 10-20 років і вивезено в Сибір.

26 липня 1945 року - лист секретаря Шумського РК КП(б)У Тернопільської області Осетрова секретарю Тернопільського обкому КП(б)У з проханням вжиття рішучих заходів проти дій українських націоналістів на території району.

26 липня 1946 року – загинув сотник «Гармаш» (ймовірно – Андрій Загоруйко), який виконував обов’язки командира відтинку УПА-«Південь» — структурної одиниці УПА, яка діяла на території більшої частини Поділля: Хмельниччини, Вінничини, а також частково Київщини, Житомирщини, півночі Тернопільщини та півдня Рівненщини.

26 липня 1990 року – з посади голови Тернопільської обласної ради звільнився Любомир Маланчук.

26 липня 1990 року – римо-католицький єпископ Ян Ольшанський освятив тимчасову каплицю у м.Скалаті.

26 липня 1991 року – у Тернополі засновано ТОВ «Завод газового обладнання «Альфа-Газпромкомплект».

26 липня 2014 року - під Сєверодонецьком Луганської області загинув український військовик, лейтенант, командир мінометного взводу 51-ї окремої механізованої бригади, військова частина А2331, уродженець с. Чернелів-Руський Тернопільського району Володимир Гарматій. За словами комбата, Володимир Гарматій підірвався на міні, з ним було ще 7 солдатів. Похований у Чернелеві-Руському.

26 липня 2016 року - помер тернопільський архівіст, педагог, краєзнавець, громадсько-культурний діяч, літератор Богдан Хаварівський.

Додати коментар