Читайте нас в соціальних мережах

3 жовтня. Цей день в історії Тернопілля

Четвер, 03 жовтня 2019 00:00

3 жовтня 1772 року - у Бучач вступили війська Габсбурзької монархії, до складу якої, після першого поділу Польщі, увійшло місто. Цього дня тодішній власник Бучача М. В. Потоцький зі смутком спостерігав за проходженням частин війська монархії Габсбурґів, які ночували в Бучачі, а вранці 4 жовтня вирушили в напрямку Чорткова.

3 жовтня 1918 року - народився лікар, меценат української культури Роман Смик. Справою всього життя стало для Р. Смика повернення Україні Богдана Лепкого. Жодна сторінка культурного життя України, пов’язана з іменем великого поета, не проходила повз увагу доктора. Він не лише по крупинці збирав, але й щедро роздаровував музеям, створеним за його сприяння в Крогульцях, Жукові, Жовчеві, Бережанах, Тернополі. Фундатор пам’ятника в с. Жукові та пам’ятних таблиць у м. Бережанах, с. Жовчеві. Він опікувався створенням пам’ятника Б. Лепкому в м. Бережанах. Лауреат премій ім. братів Богдана та Левка Лепких, В. Винниченка, Є. Чикаленка. За його сприяння вийшли численні видання творів письменника як в Україні, так і за її межами. Помер Р. П. Смик 25 грудня 2007 р. у м. Чикаго (США). Почесний громадянин с.Жуків Бережанського району (1990) та м. Бережани (1993).

3 жовтня 1921 року - у Почаєві розпочався єпархіальний з’їзд духовенства і мирян Волині, який заявив про необхідність українізації православної церкви в Польщі.

3 жовтня 1926 року - у с.Саранчуки Бережанського району народився хоровий диригент, педагог, громадський діяч Володимир Климків. У дворічному віці виїхав з батьками до Канади. Від 1951 – диригент Хору молодих українських націоналістів у м.Вінніпеґ, з 1967 – Хор ім. О. Кошиця, з яким гастролював в Арґентині, Бразилії, Бельгії, Німеччині, Франції, Україні. Водночас від 1953 вчителював у Вінніпезі, зокрема був дир. шкіл «Гейстінґс» та «Ґленвуд». У 1960-х рр. – імпресаріо «DК Attractions», що дало йому змогу вперше запросити до Канади низку мистецьких колективів і солістів з України.

3 жовтня 1930 року - у м.Тернополі народився журналіст, член Національної спілки журналістів України Ярослав Гулько. Працював кореспондентом, редактором та старшим редактором обласної редакції радіомовлення, кореспондентом газети «Вільне життя», власним кореспондентом журналу «Людина і світ». Автор численних нарисів, репортажів, публіцистичних статей, а також віршів та оповідань, повісті «Нічні вогники».

3 жовтня 1937 року – НКВД вдруге заарештувало колишнього командира Жидівського пробоєвого куреня Першого Галицького корпусу (1919 рік), уродженця Тернополя Соломона Ляймберґа. Особливою трійкою УНКВС Лєнінґрадської области 19 грудня того року засуджений до вищої міри покарання. Розстріляний у Лєнінґраді 9 квітня 1938 р. (Про подальшу долю С. Ляймберґа є й інші дані: загинув у польському полоні; закатований поляками в тернопільській в'язниці у 1920 р.; пережив полон і виїхав до Палестини).

3 жовтня 1939 року - у м.Тернополі почала виходити газета «Вільне життя» (як орган тимчасового управління м. Тернополя, Тернопільського обласного комітету компартії України та обласної ради народних депутатів). З 1991 р. «Вільне життя» — незалежна громадсько-політична газета.

3 жовтня 2014 року - у Херсонській області від вибуху гранати загинув боєць 6-го батальйону територіальної оборони Тернопільської області «Збруч» Зіновій Флекей. Почесний громадянин міста Тернополя.

Додати коментар