Читайте нас в соціальних мережах

21 липня. Цей день в історії Тернопілля

Неділя, 21 липня 2019 00:00

21 липня 1545 року - в акті ревізії Кременецького замку вперше згадуються нинішні села на Тернопільщині: Андруга, Білозірка, Великий Кунинець, Великі Бережці, Гнидава, Грибова, Дунаїв, Кобилля, Кокорів, Комарин,Коржківці, Крутнів, Кушлин, Лішня, Людвище, Мала Іловиця, Мала Карначівка, Малі Вікнини, Млинівці, Рибча, Розтоки, Тилявка, Угорськ, Шпиколоси.

21 липня 1895 року - у с.Пізнанка Гетьманська, нині Пізнанка Гусятинського району, народився старшина УСС та УГА, педагог, діяч української діаспори в Канаді Михайло Девоссер. Помер 15 квітня 1973 р. у м. Торонто (Канада).

21 липня 1952 року – у Польщі помер інженер-конструктор, викладач Львівської політехніки та професор Гданської політехніки, художник, графік, скульптор, уродженець Бережан Владислав Кохман-Флоріанський (Кохман).

21 липня 1917 року - російські війська, відступаючи з міста, спалили Старий замок.

21 липня 1917 року – у бою біля Koзови на Тернопільщині загинув військовослужбовець бронедивізіону Південно-Західного фронту, бельгієць граф de Liedekerke. Тіло його вивезли до Києва і там поховали.

21 липня 1920 року – в Тернополі побачила світ газета «Більшовик». Спочатку це було фронтове видання політвідділу 14-ї армії, від 24 серпня - орган ЦК КПСГ. Редактор - І. Кулик, один із працівників — Мирослав Ірчан. Опубліковано офіційні документи Галревкому, агітаційні матеріали, памфлети тощо. Видавалася до 11 вересня 1920 року .

21 липня 1920 року - у Кременці народився американський скрипаль Ісаак Стерн (Штерн).  В однорічному віці був повезений батьками у Сан-Франциско. Свій перший запис зробив в 1945 для фірми «Колумбія»; згодом випустив більше 200 записів. В 1981 фільм про поїздку Стерна в Китай «Від Мао до Моцарту» одержав премію Академії в розряді повнометражних документальних фільмів. В 1984 Стерн одержав премію «Кеннеді-центра». У 1987 — премію Греммі за «визначний артистичний внесок у сфері записів протягом життя». За 60 років виконавської кар'єри виступав на більшості престижних сцен світу. Помер Стерн 2001 року у Нью-Йорку.

21 липня 1944 року - Червона Армія вдруге зайняла Бучач. Місто стає районним центром УРСР

21 липня 1944 року – від нацистів звільнено містечко Язловець на Бучачині.

21 липня 1990 року – у Тернопіль з Канади приїхав владика УГКЦ Ізидор Борецький. На подвір’ї церкви Успення Пресвятої Богородиці зібралося багато людей. Владика Михаїл Сабрига, священики та гість вийшли на балкон церкви і поблагословили вірних. Потім відбувся похід на стадіон. Там відправлено Молебен, після якого владика Ізидор звернувся до присутніх і передав їм вітання від канадійських українців. Відбулося театралізовано-концертне дійство з участю канадійських українців, артистів Львова і Тернополя.

Додати коментар