Читайте нас в соціальних мережах

13 липня. Цей день в історії Тернопільщини

Субота, 13 липня 2019 00:00

13 липня 1879 року - співзасновником та президентом Крайового рибальського товариства, став колишній  вчитель з Тернопільщини, науковець-натураліст Максиміліан Сила-Новицький. Автор першого у світі закону про охорону природи, який був прийнятий Галицьким Сеймом у 1868 році. Опублікував низку праць, з яких найвизначнішими є Каталог метеликів Галичини, Атлас риб галицьких річок а також підручник із зоології у трьох томах: «Ссавці», «Птахи, плазуни і риби», «Безхребетні». Зумів виростити лосося й навесні 1879 року зарибнити ним Віслу біля Кракова, а пізніше й ріку Білу під Тернополем.

13 липня 1936 року – помер вчений-математик, доктор філософії, професор Львівської політехніки, її ректор у 1893-1894 рр, уродженець с.Пеньківці Підволочиського району Плацид Збіґнєв Дзівінський.

13 липня 1937 року – у Києві загинув художник, маляр-монументаліст, уродженець с.Романівка Теребовлянського району Михайло Бойчук. Один із засновників монументального мистецтва України 20 ст. Представник Розстріляного відродження. Група митців, так званих «бойчукістів», що утворилася під його началом (Микола Касперович, Софія Бодуен-де-Куртене, Софія Налепинська), свідомо пішли на авторське самозречення, працюючи колективно. Під час Першої світової війни Бойчука разом з його молодшим братом Тимком заслали в Арзамас. А коли в Києві заходились організовувати Українську Академію мистецтв , з-поміж найчільніших митців тодішньої України на її професора обрали Михайла Бойчука.  У листопаді 1926 - травні 1927 Бойчук мав творчу подорож до Німеччини, Франції, Італії. Поїздка за кордон стала однією з формальних підстав для їхнього арешту та звинувачення у «шпигунстві» й участі в «контрреволюційній організації». 13 липня 1937 в Києві разом з його талановитими учнями Іваном Падалкою та Василем Седляром розстріляли.

Станом на 13 липня 1944 року, лінія фронту в Західній Україні проходила по лінії Ковель-Тернопіль-Коломия. Німецьке командування віддало наказ про побудову трьох ліній укріплень з дотами та бункерами, однак через стрімкий наступ радянських військ було побудовано лише дві.

13 липня 1956 року – у Львові помер український математик, доктор філософії, професор Львівського університету, уроджен5ець Тернополя Володимир Левивцький. У 1894–1918 роках викладав у державних гімназіях (австрійських, українських і польських) Тернополя та Львова. Написав близько 100 наукових праць, а також опублікував багато науково-популярних статей і перекладів. Зібрав і впорядкував матеріали з української математичної, фізичної, астрономічної, хімічної термінологій.

13 липня 1992 року - у Варшаві (Польща) помер письменник, драматург, театральний діяч , уродженець с.Чорнокінецька Воля Чортківського району Анджей Виджинський.

13 липня 2011 року - у с.Мала Іловиця було освячено хрест під будівництво храму та монастиря преподобного Амфілохія Почаївського (у селі провів останні роки свого життя преподобний). 40 років тому отець Амфілохій заповідав, що у його рідному селі постане храм. У співслужінні соборного духовенства єпископ Тернопільський і Бучацький УПЦ КП Нестор освятив, заклав наріжний камінь під будівництво храму Преподобного Амфілохія Почаївського.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ