Читайте нас в соціальних мережах

8 липня. Цей день в історії Тернопілля

Понеділок, 08 липня 2019 00:00
 

8 липня 1910 року - у Якимівцях на Лановеччині народився поет, перекладач, громадський діяч Кирило Куцюк-Кочинський. Від 1944 р. - у Румунії. Перекладав українською та румунською мовами твори англійських, болгарських, італійських, німецьких, польських, російських, словенських, угорських та французьких письменників. Помер 29 листопада 1991 р. у м. Бухаресті (Румунія).

8 липня 1919 року - до Борщова, де тоді перебував президент ЗУНР Євген Петрушевич, прибув голова Директорії Симон Петлюра. На цій зустрічі, враховуючи складність ситуації, було прийнято рішення про перехід УГА та уряду ЗУНР на Східну Україну.

8 липня 1920 року - Тернопіль став столицею маріонеткового більшовицького державного утворення - Галицької СРР.

8 липня 1941 року – Тернопіль повністю окупований німецькими військами на чолі з командувачем армією генералом Кіттелєм. Комендантом міста став майор Меєр. З перших днів окупації почав вводитися новий окупаційний режим: видавалися розпорядження про перепис населення у Генеральному губернаторстві, вводилися нові правила реєстрації громадських товариств. Для єврейського населення був введений особливий порядок реєстрації, проживання та носіння розпізнавальних знаків, накладалися штрафи і контрибуції, а пізніше - переселення євреїв у гетто. Місцеве населення в примусовому порядку залучалося до робіт по прибиранню вулиць міста. Органами німецької влади проводилася агітація, згодом-примусове вивезення тисяч наших юнаків і дівчат на роботу у Німеччину. У місті були введені карточки на хліб. Не зважаючи на всі перешкоди, місто жило, пристосовувалося до нових умов виживання. Станом на 1941 рік в місті налічувалося більше 100 підприємств, 40 громадських організацій та товариств, працював театр, концертне бюро, ресторани та ін.

8 липня   1941   року  -  радянські війська залишили з боями Заложці Тернопільської області.

8 липня   1943   року  -  мінери партизанського з’єднання Сидора Ковпака підірвали два залізничних та два шосейних мости на південний захід від Тернополя.

8 липня 1943 року - Скалат зайняло радянське партизанське з’єднання під командуванням Сидора Ковпака. Партизани захопили велику кількість мануфактури й продовольства, звільнили з ґетто близько 100 євреїв, підпалили німецьку жандармерію.

8 липня 1980 року – у Тернополі народився український військовик Павло Римар. Добровольцем пішов до батальйону територіальної оборони, з липня 2014 року ніс службу на блокпостах на в'їзді в Крим у складі 6-го окремого мотопіхотного батальйону 128-ї гірсько-піхотної бригади (раніше 6-й БТО Тернопільської області «Збруч». Загинув близько 3:00 ранку 1 лютого 2015 року під час пожежі та вибуху складу боєприпасів на території старої ферми у польовому таборі ЗСУ поблизу с.Червоний Чабан Херсонської області, де розміщувалися бійці Тернопільського батальйону територіальної оборони «Збруч». Тоді в пожежі загинуло шестеро військовослужбовців.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ