Читайте нас в соціальних мережах

28 червня. Цей день в історії Тернопільщини

П'ятниця, 29 червня 2018 00:00

28 червня 1851 року - у с.Коржова Монастириського району народився актор, режисер і драматург Кость Підвисоцький. Перший виконавець ролі Миколи Задорожного в драмі Івана Франка «Украдене щастя». Іван Франко у 1893 році писав: «З артистів, які тепер виступають на українській сцені, на першому місці слід назвати К. Підвисоцького. Сьогодні він не тільки найкращий артист Української трупи в Галичині, але й режисер, і йому завдячує українська сцена гарну постановку багатьох українських п’єс    ». Автор комедії «Підшиванець» (1883), переробок п'єс: Ю. Коженьовського «Карпатські верховинці» під назвою «Помста гуцула» (1892), В. Вольського «Галька» під назвою «Галька, або Шляхетські любощі» (1899).

28 червня 1882 року - у с.Вікно Гусятинського району народився педагог, офіцер УГА, громадсько-освітній діяч Петро Налуковий. Помер 21 січня 1937 р. у с.Курівці Зборівського району.

28 червня 1919 року – фактичне завершення Чортківської офензиви - наступальної військової операції Української Галицької армії в період польсько-української війни 1918 - 1919 рр. розпочата 7 червня 1919 року для розгрому угруповань противника в районі м.Чорткова та визволення всієї території ЗУНР. Тільки зовнішні чинники та брак матеріально-технічного забезпечення врятували супротивника від воєнної поразки. З 7 по 28 червня 1919 року в ході Чортківської офензиви Українській Галицькій Армії вдалося ненадовго відвоювати південь Тернопільщини від поляків, проте до кінця липня 1919 року вся територія краю була остаточно окупована Польщею.

28 червня 1939 року - у Струсові помер український церковний і громадський діяч в Галичині, греко-католицький священик о.Теодор Цегельський. Довголітній парох м.Струсова. Отець Теодор Цегельський був головою або членом майже всіх українських інституцій як у Струсові, так і в Теребовлі. Зокрема, був засновником і першим секретарем «Хлопської ради». Також був почесним членом Головного Товариства «Просвіта» у Львові та заступником голови Надзірної Народної Ради. У Струсові о.Теодор вибудував нову церкву. Він першим у 1904 році заснував у Струсові ощадно-кредитовий кооператив «Власна поміч», а згодом в цілому Тернопільському повіті заснував 22 кооперативи. До результатів його суспільно-громадської діяльності також можна віднести збудований у Струсові «Народний Дім», засновану Касу Задаткову, що згодом прийняла назву «Україн-Банк». Отець Теодор, як і більшість передових священиків того часу, особливу увагу приділяв невпинній боротьбі з пияцтвом. Отець Теодор Цегельський помер 28 червня 1939 року у Струсові.

28 червня 1939 року – в м.Бучач народився суддя Федерального Суду США, правник, політичний і громадський діяч Богдан Футей (на фото). Доктор права, професор. 1943 родина Футеїв виїхала до Німеччини (табори для біженців Ф'юсен та Міттенвальд), згодом оселилися в Арґентині, де Футей закінчив гімназію. Від 1957 - в США. У 1984 - 1987 Футей очолював комісію з урегулювання міжнародних позовів США. 1987— 2002 — суддя Федерального претензійного суду Сполучених Штатів Америки, єдиний із суддів федеральних судів США, які призначаються президентом США, народжений в Україні. Голова Українського клубу, Укрансько-американської асоціації та їх Федерації, Центрального союзу українського студенства. Член та голова Клівлендського бюро СУМ в Америці. Головний адвокат Української національної асоціації, голова Об'єднання українських організацій Великого Клівленду, заступник голови Українського конґресного комітету Америки. Почесний доктор ТНЕУ.

28 червня — 2 липня 1941 року - в Чортківській тюрмі радянські спецслужби знищили понад 800 осіб (на цвинтарі є могила невідомих), 123 особи розстріляли дорогою в м. Умань (Черкаська область), 767 — в Умані.

28 червня 1941 року - у тюрмі в Тернополі страчений адвокат, доктор права, громадсько-політичний діяч, делегат УНРади ЗУНР від Заліщицького повіту, комісар Борщівського повіту в період ЗУНР, посол сейму Польщі Василь Бараник. Уродженець у с.Кобиловолоки Теребовлянського району.

28 червня 1968 року – в США помер український поет-модерніст, студентський діяч та лікар-інтерніст, онколог і дерматолог, бандурист, уродженець с.Кальне Козівського району Зіновій Штокалко. Автор наукових статей з етіології новоутворів та лікування злоякісних пухлин. Штокалко відомий також як визначний виконавець дум на бандурі, соліст і член управи Капели Бандуристів ім. Шевченка в Америці. Зібрав та опрацював понад 300 дум і балад, козацьких, стрілецьких, повстанських та інших пісень. Автор «Кобзарського підручника», багатьох пісень і дум, історично-теоретичної праці про бандуру. Залишив звукозаписи козацьких та інших дум у супроводі бандури.

28 червня 1979 року – помер маляр і графік родом з м.Почаєва Олекса Шатківський. Вчителював у Почаївській середній школі та продовжував малювати. Після закінчення війни з 1945 працював художником у Тернопільському драматичному театрі імені Т. Шевченка. Ескізи сцени та декорацій театру того часу тепер знаходяться в Тернопільському обласному державному архіві, завдяки випадковій знахідці через багато років. Від 1946 року митець жив у Львові. Виставляв власні твори з 1932 у Москві, Варшаві, Львові, Луцькому, Рівному та ін. Помер Олекса Шатківський у Львові.

28 червня 1993 року - з неофіційним візитом до Тернополя прибув Папський нунцій в Україні Антоніо Франко. Високодостойного гостя вітали владика Михаїл Сабрига, отець-митрат Василь Семенюк, діти у національних строях та численна громада вірних. Високий гість був схвильований такою зустріччю, щиро дякував за гостинність і благословив вірних.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ