Читайте нас в соціальних мережах

27 червня. Цей день в історії Тернопільщини

Четвер, 27 червня 2019 00:00

27 червня 1880 року - у с.Пилипче Борщівського району народився педагог, доктор філософії, гімназійний професор, літературознавець, доцент Львівського університету Платон Лушпинський. Помер 15 серпня 1950 р. у м. Львові.

27 червня 1917 року - у приміщенні «Міщанського братства» Тернополя український студентський кружок, при участі «Українського театру», влаштував концерт.

27 червня 1941 року – у Вишнівці НКВС затримало Миколу Міцерського і доправило у свою катівню. Там були ще заарештовані Радковський Ясь, молодий поляк, член ОУН, молодий хлопець з Чеснівського Раківця та інші, десь до десяти полонених. Озвірілі енкаведисти знущались над живими людьми, показуючи свої силу. У другому приміщенні буди полоненні, які чули страшні мучиницькі крики. Але хтось на дворі з енкаведистів крикнув що наближаються німці, і звірі кинулись тікати. Через пару годин вишневчани виламали замки на дверях катівні і побачили що робили “визволителі” з нашими людьми.

27 червня   1991   року  -  часопис «Голос України» опублікував звернення до Верховної Ради УРСР Координаційної ради обласних рад народних депутатів Івано-Франківської, Львівської. Тернопільської областей, підписані головами цих рад (М.Яковина, В.Чорновіл, В.Олійник) від 18 червня, в якому підписання союзного договору в даний час розцінювалось як "неприпустиме". Координаційна рада рішуче виступила проти розгляду питання про союзний договір на поточній сесії Верховної Ради УРСР.

27 червня 2001 року – св.Папа Іван Павло ІІ проголосив блаженним священомучеником уродженця с.Івачів-Горішній  о.Зіновія Ковалика, розіп’ятого НКВС на стіні у в’язниці у м.Львові.

27 червня 2001 року – св.Папа Іван Павло ІІ проголосив блаженним священомучеником уродженця с.Великі Гаї Тернопільського району о.Івана Якова Сеньківського, жорстоко замордованого НКВС.

27 червня 2001 року – св.Папа Іван Павло ІІ проголосив блаженним священомучеником уродженця с.Струсів Теребовлянського району о.Миколу Конрада, замордованого співробітниками НКВС у с.Страдч Яворівського р-ну Львівської обл.

27 червня 2001 року – св.Папа Іван Павло ІІ проголосив блаженним священомучеником уродженця с.Струсів Теребовлянського району о.Миколу Цегельського, який помер у радянському концтаборі в Мордовії (Росія).

27 червня 2001 року – св.Папа Іван Павло ІІ проголосив блаженним новомучеником уродженця с.Добромірка на Тернопільщині, першого єпископа для українців Канади владику Микиту Будку, який помер на засланні у таборі «Караджар», біля Караганди (Казахстан).

27 червня 2001 року – св.Папа Іван Павло ІІ проголосив блаженним новомучеником уродженця с.Швайківці на Тернопільщині о.Віталія Байрака, який помер від побоїв в тюрмі НКВС.

27 червня 2001 року – св.Папа Іван Павло ІІ проголосив блаженним новомучеником уродженця с.Гадинківці на Тернопільщині єпископа Станіславівського Української Греко-Католицької Церкви; владику Григорія Хомишина, репресованого більшовиками у 1945 році.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар