Читайте нас в соціальних мережах

26 червня. Цей день в історії Тернопільщини

Середа, 26 червня 2019 00:00

26 червня 1856 року -  цісар Франц Йозеф I, здійснюючи поїздки-інспекції країною, вдруге відвідав Тернопіль. Радні міської ради отримали дозвіл цісаря на відкриття Реальної школи в місті.

26 червня 1888 року - у с.Доброводи Збаразького району народився греко-католицький священик о.Григорій Алиськевич. Служив у селах Тернопільського, Підволочиського районів. Член ради Збаразького деканату. За відмову перейти на російське православ’я репресований у 1947 році, засуджений на 10 року концтаборів на Волині та у м.Дніпропетровськ, де не припиняв душпастирську діяльність. У жовтні 1955 р. був звільнений; підпільно – священик у Скалаті та навколишніх селах. Помер 5 грудня 1972 року.

26 червня 1929 року – письменник, поет і композитор Роман Купчинський «виголосив веселу промову» на вокально-музичному вечорі співачки І. Шмериковської-Приймової та композитора В. Барвінського у Тернополі в залі «Міщанського Братства».

26 червня 1941 року - начальник Генерального штабу Червоної Армії генерал армії Георгій Жуков залишив Тернопіль. Йому зателефонував Й.В. Сталін і наказав летіти до Москви. Командний пункт фронту містився в будинку середньої школи на вул. Коперніка.

26 червня 1941 року - німецькі бомбардувальники вночі скидали “свічки”-ракети на парашутах, що поволі опускалися на місто. При їхньому світлі кидали бомби на залізничну станцію, де були зосереджені військо і техніка Червоної Армії, що відступала.

26 червня 1941 року - заарештований органами НКВС і загинув монах-василіянин, уродженець с.Великі Гаї Тернопільського району о.Яким Іван Сеньківський. Очевидці говорили, що їєром. Сеньківського зварили в казані, давши з'їсти голодним в'язням. Вірогідність цього є велика, бо люди, які тоді сиділи в тюрмі, стверджували, що юшка, котрою їх годували, була солодкуватого присмаку і там знаходили людські нігті. І також після закінчення війни прокурор Дрогобича сказав Ганні Вітошинській, служниці, що отця зварили в казані... 27 червня 2001 р. Папа Іван-Павло ІІ проголосив о.І.Сеньківського блаженним священномучеником.

26 червня 1941 року - у с. Страдчі на Львівщині співробітники НКВС замордували уродженця Струсова, священика, педагога, доктора теології, професора Львівської греко-католицької богословської академії о.Миколу Конрада. 27 червня 2001 р. Папа Іван-Павло ІІ проголосив о. Миколу Конрада блаженним священномучеником.

26 червня   1943   року -  нацисти ліквідували гетто в Бучачі, близько 1000 жертв

26 червня 1965 року – в м.Тернопіль) народився український музикант, композитор, басист рок-групи «Мертвий Півень», клавішник рок-групи «Ґорґішелі» Олег «Джон» Сук. 

26 червня   1996   року -  президент США Б.Клінтон привітав працівників Тернопільської світлотехнічної компанії "Ватра" за внесок у співробітництво між країнами.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ