Читайте нас в соціальних мережах

25 червня. Цей день в історії Тернопільщини

Вівторок, 25 червня 2019 00:00

25 червня 1860 року – у смт.Товсте Заліщицького району народився архітектор, доктор архітектури, професор Львівської політехніки Ян Кароль Зубжицький. Помер 14 серпня 1935 р. у Львові.

25 червня 1881 року - у с.Скорики нині Підволочиського району народився перекладач, видавець, діяч Української радикальної партії Онуфрій Пашук. Пропав безвісти у серпні 1914 р. під час евакуації з Львова в Австрію.

25 червня 1896 року - у Струсові Теребовлянського району народилася літературознавець Марія Деркач. Померла 14 квітня 1972 р. у м. Львові.

25 червня 1917 року – відбувся II селянський з’їзд Кременецького повіту.

25 червня 1919 року -  Найвища Рада Паризької мирної конференції дозволила польській армії вести воєнні дії до р.Збруч, зазначивши, що справа державної приналежності Східної Галичини буде вирішуватися окремо.

25 червня 1919 року - у Збаражі народився літературознавець, публіцист, редактор Володимир-Тарас Жила. Після війни доля закинула В.-Т. Жилу в Австрію, а в серпні 1947 р. він виїхав у Бразилію. Автор наукових праць «Ідейні основи Шевченкової «Гамалії», «Гетьман Іван Мазепа під турецькою опікою: історія та оцінка», «З історії українознавства і славістики в Канаді» та ін. Редактор, співредактор і видавець університетських записок із порівняльного літературознавства, збірника «Збаражчина» (співавтор) та інших книг. З 1986 р. - член уряду УНР в екзилі, у якому очолив міністерство культури і науки, згодом - міністр зовнішніх справ. Помер 16 листопада 2004 р. у м. Лаббоку, штат Техас (США).

25 червня 1948 року - на хуторі Королівка Підволочиського району (нині вилучений з облікових даних у зв’язку з переселенням жителів у с.Колодіївка) загинув районовий референт Служби безпеки ОУН Великобірківського району Степан Висоцький.

25 червня 1960 року - відповідно до рішення Тернопільського облвиконкому архівний відділ та облдержархів із підпорядкування обласного управління внутрішніх справ перейшли в підпорядкування виконкому Тернопільської обласної ради.

25 червня 1960 року - у районній газеті "Нове життя" з'явилась перша інформація про печеру «Млинки». Назвав печеру автор статті М. Біль, учитель школи села Угринь. Повідомлялось, що у мальовничому куточку хутора Млинки на схилі пагорба помітні два отвори - вхід у величезний підземний зал печери. Про існування цього залу відомо з давніх-давен. Місцеві жителі, добуваючи гіпс для господарських потреб, розширили його і натрапили на щілини, через які можна було проникнути у лабіринти печери, але страх перед невідомим не дозволяв рухатися далі.

25 червня 1961 року - в с.Кошилівці Заліщицького району народився депутат Тернопільської міської ради Петро Ландяк.

25 червня 1973 року – народилася тернопільська письменниця та публіцист, екс-заступник голови Тернопільської ОДА Наталка Михно.

25 червня 1984 року – у Афганістані загинув уродженець с.Радошівка Шумського району Віктор Матеващук. Загалом в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти, 48 воїнів – загинули.

25 червня 2001 року – у м.Вінніпеґ (Канада) помер український письменник, поет, журналіст, громадський діяч, упорядник книжок, автор передмов і приміток до книг, уродженець Підгайців Анатоль-Юліан Курдидик.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ