Читайте нас в соціальних мережах

17 червня. Цей день в історії Тернопільщини

Неділя, 17 червня 2018 00:00
17 червня 1903 року – у Збаражі народився лікар, громадський діяч, доктор медицини Тарас Білинський. Закінчив медичний факультет університету Австрії. Від 1930 року вів приватну практику в Збаражі. Член «Просвіти», «Рідної школи», «Української бесіди». В 1939 році, після встановлення радянської влади, призначений головним лікарем Збаразької лікарні. Тарас Білинський був заарештований органами НКВС, але завдяки підтримці збаражан був звільнений. 5 липня 1941 року був закатований енкаведистами. Похований у Збаражі.
 
17 червня 1928 року - на хуторі Веснівка, нині село Козівського району, народився письменник, громадський діяч Богдан Мазепа. У 1944 р. вивезений на роботу до Німеччини. Емігрував до Канади. Працював у радіокорпорації «Голос Канади», Об’єднанні українських канадських письменників «Слово», член НТШ. Автор статей, збірок поезій «Зоряна даль» і «Полум’яні акорди». На слова Б. Мазепи написали музику Б. Веселовський, І. Соневицький, С. Яременко. Помер у 1978 р. у м. Едмонтоні (Канада).
 
17 червня 1947 року – біля с.Вівся Козівського району загинув курінний УПА, шеф штабу ВО-3 «Лисоня» Володимир Якубовський ( «Бондаренко», «Стрийський»). Закінчив польську школу кадетів у Варшаві зі ступенем підхорунжого, потім вчився в летунській школі у Львові і був приділений до авіаполку у Львові, після однорічної служби звільнений із армії. У 1943 призначений окружним військовим референтом Бережанської округи, а в грудні 1943 — шефом штабу ВО-3 «Лисоня». У лютому 1944 керував підстаршинською школою військової округи. Упродовж 1944 і до загибелі Володимир Якубовський, крім обов'язків шефа штабу ВО-3, командував куренем і керував численними бойовими операціями, спочатку з німецькими, а потім з московськими окупантами. Упродовж своєї п'ятирічної діяльності в лавах УПА Володимир Якубовський організував, виховав і вишколив десятки старшин і підстаршин та кілька сотень повстанців. Найвідоміші переможні бої сотень УПА під керівництвом «Бондаренка» відбулися в лісах біля с. Слов'ятин (Підгайці), біля с. Поручин (Бережани), біля с. Лопушне (Почаїв), на хуторах Альбанівка (Зборів). 17 червня 1947, Володимир Якубовський («Бондаренко») та його побратими Михайло Кріль («Міша»), Станіслав Кикіш («Рись»), Іван Мороз («Остап»), Федір Борнатович («Ліщина») та два працівники СБ ОУН зайшли, під час зачисток терену російськими окупаційними військами, до криївки на полях біля с.Вівся. При наближенні ворогів вони вийшли з криївки і дали бій, знищивши багато ворогів. В бою загинули усі, крім «Бондаренка», котрий прорвавшись із оточення натрапив на нову шеренгу ворогів. Вистрілявши усі набої та знищивши ще кількох окупантів, він останнім набоєм застрелився.
 
На фото: штаб Тернопільської воєнної округи-3 «Лисоня». У другому ряду другий зліва Володимир Якубовський («Бондаренко») — шеф штабу ВО «Лисоня», в центрі Михайло Хома («Обух») — окружний провідник Бережанщини.
 
 
17 червня 1955 року – створені Бучацьке і Березовицьке експлуатаційні вiддiлення Тернопільської обласної контори "Сiльенерго”. 
 
17 червня 1963 року – у м.Ніжин Чернігівської області народилася співачка Любов Анісімова, яка, разом із братом Віктором, створила відомий вокальний дует Анісімових. Після закінчення Київського естрадно-циркового училища брат і сестра за розподіленням їдуть працювати до Тернопільської філармонії (1981—1985). Саме у цей час вони розпочинають свою творчу кар’єру, беруть участь у пісенних конкурсах та фестивалях. І вже восени 1982 р. отримують другу премію Республіканського конкурсу артистів естради у жанрі вокально-інструментальних ансамблів, що проходив у Чернівцях. Наступного року в Ялті була ще одна перемога, яка докорінно змінила їхнє життя: на III Всесоюзному конкурсі артистів естради на краще виконання пісень країн соціалістичної співдружності дует Анісімових виборов Гран-прі. Після такого шаленого успіху Любов та Віктор потрапляють у центр уваги телебачення та глядачів не тільки в Радянському Союзі, а й стають бажаними гостями за кордоном, Їх запрошують на зйомки телевізійних програм («Ранкова пошта», «Ширше коло», «Від усієї душі», «Нумо, дівчата!» та ін.), про них знімають фільм «Ваш вихід, артисте!», дует бере участь в офіційних та урочистих концертах. Вони двічі як гості побували на конкурсі естрадної пісні в м. Зелена Гура (Польща), після чого твори з їхнього репертуару зазвучали в Болгарії, а згодом в Англії, Франції, Ізраїлі, Канаді. Фірма «Мелодія» підготувала диск із записом концерту артистів. Це був зірковий час Анісімових. Глядачі надовго запам’ятали їх, полюбили. Вони покорили публіку своєю «особливою чистотою, інтелігентністю голосоведіння, а ще світлою, дитинною безпосередністю як виконання, так і поведінки на сцені» (І. Кириліна). Любов та Віктор ставали лауреатами ще кількох фестивалів («Молоді голоси», XII Всесвітній фестиваль молоді) і згодом були удостоєні звання Заслужених артистів України.
 
17 червня 1970 року - у Нью-Йорку (США) помер живописець, графік, мистецтвознавець, уродженець  с.Токи Підволочиського району Антон Малюца. Співзасновник мистецької групи «РУБ» та її друкованого органу «Карби», працював декоратором у театрах «Заграва» і «Богема». Емігрував до США. Автор праць із мистецтвознавства та художньої критики.
 
17 червня 2015 року - народний депутат України, уродженець Тернопільщини Михайло Головко очолив Міжфракційне депутатське об'єднання Верховної Ради України «За тверезе майбутнє», до складу якого входить 77 народних депутатів України.
 
ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ