Читайте нас в соціальних мережах

16 червня. Цей день в історії Тернопільщини

Неділя, 16 червня 2019 00:00
Сторінками історії: 1919  -  військова місія УНР уклала з поляками договір про перемир’я по «лінії Дельвіга», 1943 - нацисти ліквідували гетто у Підгайцях та Чорткові, 1971 – у таборах помер керівник Кенгірського повстання Михайло Сорока.

16 червня   1919   року  -  військова місія УНР під проводом генерала Дельвіга без консультацій і згоди з урядом Західних областей УНР (ЗОУНР) уклала з представниками польської делегації договір про перемир’я, який мав вступити в силу з 21 червня. Демаркаційна лінія (т. зв. “лінія Дельвіга”) встановлювалася таким чином: Залізці – р. Серет–Тернопіль–Острів–Литятин–р.Золота Липа–Дністер–Незвиська. Переговори проходили під час Чортківського наступу, який УГА провадила без згоди з Директорією. В ході його була звільнена значна частина території ЗОУНР, тому Є.Петрушевич не визнав умови договору і Галицька армія продовжила бойові дії.

16 червня 1919 року – польські війська переправили через Дністер у фланг військам ІІІ-го корпусу Української Галицької Армії кілька батальйонів. Спроби ліквідувати цей плацдарм не вдавалися, допоки 16 червня не прибув панцерний потяг, що складався з паротяга та площадки, озброєної 6 кулеметами (нашвидкуруч змонтований на залізничних варстатах в Бучачі). Панцерка очолила атаку, яка, не зважаючи на влучний вогонь польської артилерії, завершилася панічним відступом польських сил за Дністер.

16 червня   1943   року -  нацисти ліквідували гетто у Підгайцях (близько 750 жертв) та Чорткові (близько 2000 євреїв загинули протягом 16-18 червня 1943 р.).

16 червня 1947 року - у бою з групою МДБ у лісі біля с.Хомів Збаразького району загинули вояки УПА Роман Баранецький («Дністер»), Семен Надрічний («Ворон»), Іван Мальк («Вихор»), Петро Модчук («Коник»), Осип Олійник («Шугай»), Михайло Ткачук («Хитрун»).

16 червня 1971 року - після другого інфаркту у мордовському таборі помер Михайло Сорока, уродженець у с.Гнилиці Підволочиського району, багаторічний політв’язень ГУЛАГу, діяч ОУН, керівник Кенгірського повстання. Відбувши в радянських концтаборах майже 35 років, він так і не повернувся на волю. 28 вересня 1991 р. прах Михайла Сороки перенесли та поховали на Личаківському цвинтарі у м.Львові, біля дружини Катерини Зарицької.

16 червня 1982 року – смт.Мельниця-Подільська Борщівського району народився український військовик, солдат Харківської оперативної бригади Національної гвардії України Петро Андруник. Близько 9:00 25 грудня 2014-го під час виконання бойового завдання з доставки паливно-мастильних матеріалів загинув внаслідок підриву на фугасі направленої дії, траса «Бахмутка», в районі Новотошківське — Оріхове Попаснянського району. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

16 червня 2010 року – замість Ярослава Сухого Тернопільську обласну державну адміністрацію очолив Михайло Цимбалюк.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ