Читайте нас в соціальних мережах

15 червня. Цей день в історії Тернопільщини

Субота, 15 червня 2019 00:00
Сторінками історії: 1602 - у Тернополі розпочато будівництво церкви Різдва Христового, 1810 - створено адміністративно-територіальну одиницю «Тернопільський край», 1919 -  у Тернопіль вступили наступаючі частини УГА.

 

15 червня 1602 pоку - у Тернополі, під керівництвом майстра Леонтія, розпочато будівництво кам’яної церкви Різдва Христового. Як засвідчує фундаційний напис – будівництво закінчили 4 серпня 1608 року. Спочатку споруда була невелика, одноярусна. Згодом був добудований другий ярус, дві півкруглі вежі. На початку XX ст. до церкви збоку було добудовано службові приміщення. Під час Другої Світової Війни була зруйнована, 1954 року церкву відреставрували. В результаті реставрації змінилася форма купола. Церква прямокутна в плані, трьохапсидна, з високо розташованими вікнами-бійницями товщиною стін до двох метрів, що дозволяє віднести її до храмів оборонного типу. Очевидно, на місці цієї церкви колись стояла значно старіша споруда.

15 червня 1810 року - указом російського імператора, на території Тернопільщини, на схід від лінії містечок Залізці-Зборів і р. Стрипи, що за умовами Віденського (Шенбруннського) мирного договору відійшла до Росії, було створено адміністративно-територіальну одиницю «Тернопільський край» із центром у Тернополі, який отримав статус окружного міста. Спочатку край поділявся на 2 округи - Тернопільський і Заліщицький, 1814 був утворений 3-й округ - Теребовлянський. Управляв краєм намісник, якого призначав цар. Згідно із заключним пактом Віденського конгресу 6 червня 1815 територія «Тернопільського краю» була повернена Австрії.

15 червня 1911 року – у смт.Мельниця-Подільська Борщівського району народився актор і режисер театру, танцюрист, хореограф, громадсько-культурний діяч Антін Кривецький. Помер 30 квітня 1997 р. у м.Вейвіллі (Австралія).

15 червня 1965 року – у США помер історик, археолог, ассіріолог, доктор філософії, професор Пенсільванського університету, уродженець Підволочиського району Єфраїм Авігдор Спайзер.

15 червня 1915 року - воєнний генерал-губернатор Галичини граф Г.О.Бобринський підписав у Львові обов’язкове для виконання оголошення, у якому довів до відома населення наказ головнокомандуючого арміями Південно-Західного фронту генерал-ад’ютанта М.Ю.Іванова про примусову висилку у Волинську губернію усіх чоловіків у віці від 18 до 50 років, дозволяючи їм брати із собою свої родини, хатні речі, рогату худобу і коней, тих районів Галичини, з яких уступали російські війська, аби унеможливити їх мобілізацію до австро-угорської армії.

15 червня   1919   року  -  у Тернопіль вступили наступаючі частини УГА. Закінчення першого етапу Чортківської офензиви.

15 червня 1938 року – з вимогою підвищити заробітну плату виступили робітники, зайняті на будівництві дороги в Микулинцях. Страйк тривав до 7 липня, після чого вимоги страйкарів були частково задоволені.

15 червня 1950 року – в м.Кременець народився український співак, композитор, перекладач Віктор Морозов. Автор численних пісень на вірші сучасних українських поетів (зокрема Ліни Костенко, Юрія Андруховича, Віктора Неборака, Олега Лишеги та ін.). У 1988 разом з Андрієм Панчишиним та Юрієм Винничуком заснував львівський театр-студію «Не журись!», що став знаменитим завдяки яскравій політичній сатирі та відродженню заборонених в СРСР пісень січових стрільців. Під час однієї з вистав театру «Повіяв вітер степовий» 5 жовтня 1989 зі сцени вперше був виконаний нелегальний на той час гімн України «Ще не вмерла Україна». Окрім спільних з «Арнікою», «Смерічкою» та «Не журись!» грамплатівок і аудіокасет Віктор Морозов разом з групами «Четвертий кут», «Мертвий півень» та «Батяр-Бенд Галичина» записав і видав ряд сольних альбомів. Перекладає з португальської та англійської мов. Перші переклади були опубліковані 20 років тому в часописі «Всесвіт». Широко відомим як перекладач став завдяки перекладам серії романів про Гаррі Поттера.

15 червня 1962 року - у Варшаві помер польський церковний діяч, уродженець Тернополя єпископ Евґеніуш Базяк. 1912 року висвячений на священика. Був вікарієм у Тернополі (1914–1919 роки). 1933 року папа Пій XI призначив Базяка львівським єпископом-суфраганом. Після смерті архієпископа Болеслава Твардовського у листопаді 1944року став львівським латинським архиєпископом. Під час радянського і гітлерівського окупаційних режимів намагався таємно проводити навчання у семінарії, виконував архиєрейські свячення. 1945 року неодноразово перебував на допитах в радянських органах безпеки. Від 1958 одночасно керував Краківською єпархією. 28 вересня 1958 року висвятив на єпископа Кароля Войтилу - майбутнього св.Папу Іва­на Павла II. Похований в Кракові у Вавельській катедрі.

15 червня 2015 року - поблизу с.Широкине Волноваського району Донецької області, від осколкового поранення сонної артерії, загинув боєць 8-ої окремої роти Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». уродженець Тернополя Віктор Стефанович (позивний - «Вік»). Посмертно присвоєно звання «Почесний громадянин міста Тернополя».

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ