Читайте нас в соціальних мережах

13 червня. Цей день в історії Тернопільщини

Четвер, 13 червня 2019 00:00
Сторінками історії: 1909 - на Борщівщині народився оперний співак Мирослав Старицький, 1947 - зіткнення ОУН з МВС у с.Слобіка Мушкатівська Борщівського району та у с.Гіновичі Бережанського району, 1957 - повінь у м.Підгайці.

13 березня 1886 року - у Бережанах народився педагог, редактор, громадсько-культурний діяч Омелян Бачинський. Помер 13 червня 1948 р. у м. Шераті (Бельгія).

13 червня 1909 року - у Скала-Подільській Борщівського району народився оперний співак-тенор Мирослав Старицький (псевдонім - Міро Скаля). Закінчив Вищий музичний інститут ім. М.Лисенка і Українську державну консерваторію (1941) у Львові та Музичну академію у Відні. Після перших ролей, виконаних у Львівському оперному театрі, виступав як соліст в оперових театрах Австрії, Швейцарії, Бельгії, Франції, Іспанії та в країнах Північної Африки. Найкращі ролі: Фавст і Ромео («Фавст» і «Ромео і Джульєта» Шарля Ґуно), кн. з Мантуї і Альваро («Ріґолетто» і «Сила призначення» Джузеппе Верді), Шеньє («Андре Шеньє» У. Джіордано), Рудольф, Каварадоссі, Пінкертон («Богема», «Тоска», «Мадам Батерфляй» Джакомо Пуччіні). Виступав з самостійними концертами в Європі й Америці. Помер у Парижі.

13 червня 1940 року - у каменоломнях села Застіноче Теребовлянського району почалися роботи по видобутку камінної брили для спорудженню пам’ятника В.І.Леніну в Теребовля. Проект пам’ятника підготував місцевий скульптор-самоук С.Россінік. Пам’ятник мав бути висотою в 6,5 метра.

13 червня 1947 року – у с.Гіновичі Бережанського району відбулося зіткнення боївки ОУН з МВС. Знищений 1 військовослужбовець.

13 червня 1947 року - зіткнення ОУН з облавниками МВС у с.Слобіка Мушкатівська Борщівського району. Загинули в бою бойовики Володимир Матіящук «Непорадний», Петро Чубак «Гонта», застрелився Іван Жмуд «Явір», прорвався 1 бойовик.

13 червня 1957 року - повінь (за ніч випало 276 мм опадів) спричинила значні збитки у м.Підгайці.

13 червня 1964 року - у м.Борщів народилася літераторка, громадська діячка Леся Любарська. Член обласного літературного об’єднання при Національній спілці письменників України, заступник голови Борщівського літературного об’єднання «Ліра», заступник голови Тернопільської обласної громадської організації «Берег єднання» ім. Романа Шухевича. Співпрацює з композиторами України, друкувалась у м. Мілані (Італія).

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ