Читайте нас в соціальних мережах

4 червня. Цей день в історії Тернопільщини

Вівторок, 04 червня 2019 00:00
Сторінками історії: 1869 – помер Галицький греко-католицький митрополит Спиридон Литвинович, 1939 – народився український вчений, краєзнавець Михайло Рожко.

4 червня 1869 року – помер церковний діяч, доктор теології, митрополит, уродженець с.Надрічне Бережанського району Спиридон Литвинович. Митрополит Галицький та Архиєпископ Львівський — предстоятель Української Греко-Католицької Церкви. Засідав у Галицькому сеймі як віриліст (представник духовенства) упродовж 1861–1869 років. Віце-маршалок Галицького сейму, член Державної ради Австрійської імперії, посол і віце-президент Австрійського райхсрату (1861–1864)

4 червня   1919   року   -  у Тернополі побачило світ звернення Ценнтрального Комітету Української партії соціалістів-революціонерів до селян і робітників з закликом встати на боротьбу з ворогом.

4 червня 1934 року – народився тернопільський журналіст Іван Єлагін. Працював у газетах Лановецького та Бучацького районів, обласної газети «Вільне життя», газети «Тернопіль вечірній». Співавтор збірника нарисів «З манівців на світлу дорогу», «Про себе, про друзів, про час», «Таємниця неопалимої купини»та інших книг

4 червня 1939 року – народився український вчений, краєзнавець Михайло Рожко. Дитячі та юнацькі роки провів у селі Товстому на Тернопільщині. Вивчав Карпатську лінію оборони, шляхи і заселення Українських Карпат, дерев'яне будівництво пам'яток з наскельною забудовою Карпат ІХ–XIV століть, обстежив також значну кількість печерних пам'яток Поділля, Подністров'я, печерних міст та монастирів Криму, був учасником багатьох наукових розвідок у східних областях України. Найбільш відомий він завдяки дослідженню Тустані.

4 червня 1953 року – помер адвокат, публіцист, громадсько-політичний діяч Степан Баран. Працював адвокатом у м.Бережанах, згодом - у м. Тернополі. Очолював тернопільську філію «Просвіти», видавав газету «Подільський голос». Автор праць «Історія української адвокатури», «Земельні справи в Галичині» та ін.

4 червня 1955 року - в с.Осташівці Зборівського району народився журналіст, громадсько-політичний діяч Євген Бартків. Працював у Тернополі робітником на комбайновому заводі, в багатотиражній пресі, у редакції газети «Тернопіль вечірній». Один із зачинателів Народного Руху України в Тернополі. Депутат Тернопільської міської ради 1, 3 і 4 скликань.

4 червня 1983 року – в Афганістані загинув уродженець с.Оришківці Лановецького району Григорій Драбчук. Загалом в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти, 48 воїнів – загинули.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ