Читайте нас в соціальних мережах

3 червня. Цей день в історії Тернопільщини

Понеділок, 03 червня 2019 00:09
Сторінками історії: 1943 -  нацисти ліквідували гетто в Теребовлі та Копичинцях, 1946 - Патріарха УГКЦ Йосиф Сліпий засуджено до 8 років виправно-трудових таборів, 1950– у Тернополі відкрито кінотеатр «Перемога».

 

3 червня 1889 року - в с.Целіїв Гусятинського району народився український педагог, громадський діяч Михайло Базник. Закінчив учительську семінарію в Заліщиках. Воював в УГА. Працював директором школи у Копичинцях. Автор наукових і методичних публікацій у педагогічних виданнях. Помер 5 жовтня 1976 року в м.Київ.

3 червня   1943   року  -  нацисти ліквідували гетто в Теребовлі (845 жертв).

3-4 червня 1943 року - близько 2 тис. євреїв розстріляли нацисти у Копичинецькому лісі;

3 червня 1944 року - бій сотні УПА-Північ командира Кропиви з НКВС біля села Чеснівський Раковець Збаразького району. Загинув у бою 23-річний вояк УПА Іван Петришин «Яр».

3 червня 1945 року - підрозділ НКДБ завів бій із 8-ма повстанцями у церкві с.Зелена Бучацького району. Трьох із повстанців убили, а п’ять заарештували. Того ж дня на даху клубу загинуло два повстанці.

3 червня 1946 року - проведене закрите судове засідання без участі обвинувачення і захисту, на якому слухалася справа ієрархів УГКЦ. Вирок було оголошено в ніч з 3 на 4 червня. Усіх підсудних було визнано винними в антирадянській і контрреволюційній діяльності і за-суджено до різних термінів покарання. Уродженець с.Заздрість Теребовлянського району Патріарх УГКЦ Йосиф Сліпий - до восьми років виправно-трудових таборів, уродженець в с.Добромірка на Тернопільщині єпископ і блаженний мученик УГКЦ Никита Будка — до п’яти років таборів.

3 червня 1950 року – у Тернополі відкрито кінотеатр «Перемога» (на фото).

3 червня 1990 року – уперше, після повернення УГКЦ храму Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці в м.Тернопіль, у церкві відбувся чин дияконських свячень. Дияконат з рук владики Михаїла Сабриги отримали Антон Мишко та Василь Іванів.

3 червня 1991 року - уродженець с.Заздрість Теребовлянського району Патріарх УГКЦ митрополит Йосиф Сліпий, уродженець в с.Добромірка на Тернопільщині єпископ і блаженний мученик УГКЦ Никита Будка були реабілітовані на підставі ст. 1 Закону УРСР від 17 квітня 1991 р. «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», однак невдовзі по тому, 11 липня 1991 р. Прокуратура УРСР дійшла висновку, що названі вище священнослужителі засуджені обґрунтовано і не підлягають реабілітації. Остаточну ухвалу у справі Йосифа Сліпого 19 вересня 1991 р. винесла Судова колегія у кримінальних справах Верховного Суду УРСР, яка визнала висновки Прокуратури УРСР від 11 липня 1991 р. безпідставними, цим самим підтвердивши реабілітацію ієрархів УГКЦ.

Фото кінотеатру "Перемога" з сторінки http://cs5887.vk.me

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ