Читайте нас в соціальних мережах

2 червня. Цей день в історії Тернопільщини

Неділя, 02 червня 2019 00:00

2 червня 1956 року - помер адвокат, суддя, доктор права, громадський діяч, уродженець Бережан Богдан Савчак.

2 червня 1919 року - у василіанському монастирі в м.Бучач відбулася нарада з участю президента ЗУНР доктора Євгена Петрушевича, державних секретарів, генералів Михайла Омеляновича-Павленка і Олександра Грекова, полковника Віктора Курмановича та інших старшин Українськьої галицької армії. Переглядали «фатальну ситуацію на фронті», вирішили використати всі можливості для оборони Галичини, в крайньому випадку - перевести УГА за Збруч.

2 червня 1919 року -  раптове захоплення Тернополя поляками. Терміновий переїзд уряду і штабу Дієвої армії на ст. Богданівка в 10 км від Волочиська. Це був найкритичніший момент в історії уряду УНР, затиснутого між двома ворожими таборами: поляками, що займали Тернопіль, і більшовиками, що контролювали Волочиськ.

2 червня   1919   року  -  Державний секретаріат ЗОУНР переїхав до Заліщиків, потім до Чорткова.

2 червня 1941 року – з посади намісника Почаївської лаври звільнено Пантелеймона (Рудика) у зв’язку з обранням його єпископом Львівським.

2 червня 1953 року – у с.Товсте Заліщицького району народився український поет, журналіст, громадський діяч, публіцист, літературознавець, перекладач Володимир Барна.

2 червня 2007 року - офіційно розпочав мовлення канал ІНТБ. До 1 жовтня 2009 року мовив під позивним і логотипом «Smile-TV».

2 червня 2009 року - у Тернополі презентували екскурсійний тролейбус на базі повністю відновленої чеської машини. 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар