Читайте нас в соціальних мережах

29 травня. Цей день в історії Тернопільщини

Середа, 29 травня 2019 00:00
Сторінками історії: 1852 – у Тернополі народився чеський піаніст Їндріх фон Каан, 1905 – сільськогосподарська виставка у Тернополі, 1944 – Григорію Танцорову присвоєне звання Герой Радянського Союзу посмертно.

29 травня 1852 року – у Тернополі народився чеський піаніст і композитор Їндріх фон Каан (Каан-Альбест). Помер 7 березня 1926 р. у Рудній-Таборі (Чехія).

29 травня 1878 року – народився український педагог, літератор, громадський та політичний діяч Петро Карманський (псевдоніми - Петро Гіркий, Лесь Могильницький). Під час Першої світової війни працював у таборах військовополонених українців російської армії у Німеччині та Австрії. Певний час викладав у Тернопільській українській гімназії. У період ЗУНР - депутат УНРади, голова повітового комітету Національної Ради в Тернополі. Брав участь в історичному засіданні УНРади У 1919-1920 рр. був секретарем дипломатичної місії УНР при Ватикані, 1922-1925 рр. - представник ЗУНР у Бразилії. Після повернення на Батьківщину учителював у гімназіях Дрогобича і Львова, з 1939 р. викладав у Львівському університеті, у 1944-1946 рр. - директор меморіального музею І. Франка у Львові. Помер 16 квітня 1956 р. у Львові, похований на Личаківському цвинтарі.

29 травня 1905 року – у Тернополі, біля Міського парку, на площі 18 тис. кв.м відбулася сільськогосподарська виставка, яку організувало Господарче товариство. Тривала до 4 червня.

29 травня 1915 року - у шпиталі в м.Будапешт (Угорщина) помер інженер, діяч сокільського руху, командир Гуцульської сотні Легіону УСС, уродженець Тернополя Клим Ґутковський.

29 травня   1919   року   -  в Тернополі розпочалися переговори між урядом УНР та представниками Центрального повстанського комітету (ЦПК), що прибули з Києва для порозуміння у справі боротьби проти російських більшовиків. Есери Д.Одрина, Т.Черкаський, І.Часник та незалежник А.Пісоцький були також представниками від ЦК своїх партій.

29 травня 1927 року – в с.Гаї-Шевченківські Тернопільського району народився учасник національно-визвольних змагань, літератор, громадський діяч Зиновій Сердюк. Від травня 1945 - в УПА. Заарештований, засуджений на 10 років позбавлення волі й 5 років обмеження прав. Покарання відбував у вугільних копальнях Воркути (нині Республіка Комі, РФ). Звільнений у 1954 році. Кавалер ордену «За заслуги» 3-го ступеня.

29 травня 1944 року – звання Герой Радянського Союзу посмертно присвоєно молодшому лейтенанту, командиру батареї самохідних артилерійських уставок Григорію Танцорову, який загинув у березні 1944 року в боях за Тернопіль. Похований у Старому Парку. Почесний громадянин міста Тернопіль. На його честь названий круїзний теплохід «Герой Танцоров», який ходить по Тернопільському ставу.

29 травня 1944 року - рішенням виконкому Тернопільської обласної Ради депутатів трудящих населення області мобілізоване на оборонне будівництво в районах області.

29 травня 1997 року -  до складу Національного аграрного університету передано  агротехнічний коледж та Заліщицький сільськогосподарський технікум.

29 травня 2005 року - у м. Вроцлаві (Польща) помер польський учений-математик, доктор наук, професор і ректор Вроцлавського університету, член Польської Академії наук, уродженець Кременеця Казимир Урбанік.

29 травня 2014 року – біля м.Слов'янськ Донецької області загинув український військовий, начальник групи бойової та спеціальної підготовки, уродженець Тернополя майор Віталій Курилович. Після строкової військової служби, вирішив обрати професію військового і залишився служити за контрактом. У військовій частині 3024 в Павлограді, служив уже понад 20 років. Знаходився у гелікоптері Мі-8МТ Національної гвардії України, який, повертаючись з району гори Карачун, зазнав обстрілу, що вівся з лісосмуги, та був підбитий. За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлений у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, Віталію Куриловичу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Тернополя».

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ