Читайте нас в соціальних мережах

25 травня. Цей день в історії Тернопільщини

Субота, 25 травня 2019 00:00
Сторінками історії: 1921 - народився теолог, ректор Люблінського католицького університету Мечислав-Альберт-Марія Кромпець, 1944 – загнув обласний військовий референт юнацтва ОУН Тернопільщини Лонгин Шиманський.

 

25 травня 1894 року – в с.Стриївка, нині Гори-Стрийовецькі Збаразького району народився український громадсько-політичний діяч Роман Кузьма (відомий під псевдонімами Туря́нський (або Тури́нський), Балаба́н, Кома́р, Лазарке́вич). Співзасновник «Інтернаціонал-революційної соціал-демократії молоді». 1915 році мобілізований до австрійської армії, згодом — медичний працівник в УГА. Від 1919 року — в Наддніпрянській Україні: учасник бойових дій, полкововий лікар у Червоній армії. Член ЦК з 1924 року і Політбюро ЦК КПЗУ. Редактор часописів «Культура», «Наша правда», «Вікна», «Світло». В 1927–1928 роках разом із К. Максимовичем (Саврич) і Й. Кріликом очолював групу комуністів, опозиційну щодо політики в УСРР, зокрема, солідаризувався із О. Я. Шумським. В 1928 році опублікував «Лист з Польщі», де критикував національну політику Й. Сталіна, за що виключений із партії. 1933 року Кузьму заарештували органи ДПУ, засуджений на 5 років ув'язнення. В 1939 році заарештовано повторно за звинуваченням у шпигунстві на користь Німеччини й Польщі, засуджений до розстрілу.

25 травня 1920 року - в м.Бережани, за іншими даними – с.Кальне Козівського району, народився український поет-модерніст, студентський діяч, бандурист Зіновій Штокалко. Доктор медицини, онколог і дерматолог. У Бережанах Зіновій почав опановувати гру на бандурі у Юхима Клевчуцького. Медичні студії закінчив у Мюнхені. Еміґрував до США. Працю­вав у лікарні Метрополітен. Штокалко відомий як визначний виконавець дум на бандурі, соліст і член управи Капели Бандуристів ім. Шевченка в Америці. Концертував з групами і індівідуально в Україні, Німеччині і США. Зібрав і опрацював понад 300 дум і балад, козацьких, стрілецьких, повстанських та інших пісень. Автор «Кобзарського підручника», багатьох пісень і дум, історично-теоретичної праці про бандуру.

25 травня 1921 року - у с.Мала Березовиця Збаразького району, народився теолог, педагог, професор, ректор Люблінського католицького університету, дійсний член Польської АН, Польської АМ і Папської академії в Римі Мечислав-Альберт-Марія Кромпець. Помер 8 травня 2008 р. у м. Любліні (Польща).

25 травня 1925 року - в с.Лідихів, що поблизу Почаєва, народився о.Степан Ярмусь - відомий у Канаді та США священик, доктор богослов’я, професор, редактор, видавець, автор двадцяти книг, сотень статей.

25 травня 1944 року – загнув обласний військовий референт юнацтва ОУН Тернопільщини, політвиховник старшинської школи УПА «Олені», уродженець Борщова Лонгин Шиманський ( «Остюк», «Крига», «Гармаш»). 4 березня 1944 при, виході зі Львова, важко поранений у перестрілці з німецькою жандармерією, заарештований гестапо, а 25 травня розстріляний. У квітні 1945 посмертно відзначений Бронзовим Хрестом Заслуги - за видатні заслуги для національно-визвольної боротьби Українського народу проти окупантів.

25 травня 1963 року – в Канаді помер народився поручник УГА, адвокат, доктор права, громадський діяч, уродженець с.Бенева Теребовлянського району Юрій Дякунчак.

25 травня 2010 року - директором державного архіву Тернопільської області призначено Юрія Гумена, який змінив на цій посаді Богдана Хаварівського.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ