Читайте нас в соціальних мережах

22 травня. Цей день в історії Тернопільщини

Середа, 22 травня 2019 00:00
Сторінками історії: 1944 – бій повстанського куреня «Бистрого» з більшовиками біля с.Коршилів, 1951 – загинув український військовик, розвідник Левко Баглай, 1979 – народився архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор.

 

22 травня 1859 року - в с.Ігровиця Тернопільського району народився польський художник Антоній Єзерський.

26 травня 1911 року - у с.Кобиловолоки Теребовлянського району народився композитор, хоровий диригент, театральний режисер, професор, громадсько-культурний діяч у діаспорі Богдан Ковальський. Помер 22 травня 1979 р. у м. Монреалі (Канада).

22 травня 1919 року – у Тернополі перебував Головний отаман УНР Симон Петлюра.

22 травня 1934 року – в с.Бурканів Теребовлянського району народилася майстриня ікон та настінного релігійного малярства і мозаїки Христина Дохват. У 1944 разом із родиною виїхала на Захід де оселилася у США. У Надзвичайна краса й висока духовність ікон і монументальних настінних композицій мисткині зумовлена умілим поєднанням нею києво-візантійського стилю князівської доби з українськими варіантами ренесансу та бароко. Христина Дохват створила іконостаси, окремі цикли ікон, фрескові та мозаїчні композиції для понад 70-ти християн. храмів східних і центральних штатів США.

22 травня 1941 року - Тернопільський обласний виконавчий комітет вирішив підготувати на короткотермінових курсах тисячу секретарів сільських Рад. Такі курси вже відбулися в Підгаєцькому, Буданівському, Гусятинському, Зборівському та ін. районах області. Секретарі сільських рад прослухали лекції про Конституцію СРСР та УРСР, вивчили рішення VIІ Сесії Верховної ради СРСР та постанов партії і уряду про зміни в політиці заготівель і закупок сільськогосподарських продуктів.

22 травня 1944 року – у с.Коршилів Зборівського району на денний відпочинок закватирував курінь УПА Ярослава Бєлінського «Бистрого». Підрозділ мав більше 600 вояків, невеликий кінний відділ розвідки, відділ важких кулеметів, великий обоз більше як з 50 підвід з провіантом і військовим спорядженням, 2 польові кухні. Протягом дня повстанці реквізували в більшовиків 5 підвід для свого обозу, відбили 3 автомашини, підбили літака-розвідника, що впав за ліском «Дубиною».

22 травня 1951 року – в Польщі загинув український військовик, громадський діяч, уродженець с.Базниківка Бережанського району Левко Баглай  (псевдо «Дмитро», «Чабан», «Радист»).  У 1944—1945 роках воював в Українській національній армії. Потрапив у полон до англійців, 1948 звільнений, проживав у м.Ноттінгем. Голова відділу Союзу українців у Великій Британії. У лютому 1951 погодився бути розвідником в Україні. Згодом Баглая перекинули літаком у Польщу, де він загинув неподалік Любачева у Синівських лісах.

22 травня 1979 року - у смт.Підволочиськ народився архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Української Православної Церкви Київського патріархату владика Нестор (Андрій Анатолійович Писик). На фото.

22 травня 1980 року - в с.Забойки Тернопільського району народився український військовик, оператор-навідник БМП 351 «Лора» 128-ї гірсько-піхотної бригади, старший лейтенант Андрій Капчур. Востаннє на зв'язок з рідними він виходив 21 січня 2015 під час бою в Дебальцевому на опорному пункті «Валера» поблизу села Санжарівка. Помер 25 січня 2015. Довший час вважався безвісти зниклим. Тіло Андрія Капчура упізнали лише у травні за ДНК-тестом. Поховали героя на цвинтарі в рідному селі біля могили Борцям за волю України. Посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

22 травня 2015 року - під Луганськом (за іншими даними — під Красноармійськом Донецької області) від кулі снайпера загинув військовослужбовець 66-го військового мобільного госпіталю, уродженець с.Білокриниця Зборівського району, 32-річний сержант Василь Приймак. 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ