Читайте нас в соціальних мережах

15 травня. Цей день в історії Тернопільщини

Середа, 15 травня 2019 07:00
Сторінками історії: 1919 – у Тернополі видається газета «Козацький голос», 1951  - помер блаженний священомученик о.Микола Цегельський, 1949 – на Шумщині  народився Президент Професіональної футбольної ліги України Мілетій Бальчос.

15 травня 1850 року – на Волині народився польський священик, єзуїт, місіонер Ян Бейзим (на фото). Був учителем і наставником молоді в колегіумі Товариства Ісусового у Тернополі. Відомий своєю релігійною місією на Мадагаскарі. Там Бейзим збудував лепрозорій, де лікував прокажених. Змучений перевтомою о.Бейзим помер 2 жовтня 1912, в оточенні ореолу героїзму і святості. Блаженний о.Ян є прикладом святості життя. Підтвердив це Папа Римський Іван Павло II, проголошуючи його 18 серпня 2002 р. в Кракові блаженним. Літургійний спомин про нього припадає на 12 жовтня.

15 травня 1857 року – у Самборі народився український письменник, громадський діяч, доктор права, адвокат у Галичині Андрій Чайковський. Діяч Національно Демократичної Партії, згодом УНДО, один з організаторів УСС, повітовий комісар ЗУНР у Самборі. У 1884 році А. Чайковський склав суддівський іспит. У 1886 років переїхав у Бережани де відкрив власну адвокатську канцелярію. Друкуватися почав з 1892 року. Образи життя знайшли відтворення в його спогадах «Спомини зперед десяти літ» та «Чорні рядки», виданих у збірнику оповідань «Із судової зали», «Образ гонору», «Хто винен?», «Краще смерть, ніж неволя», «Не для всіх весна зеленіє» і повістях «Олюнька», «В чужім гнізді», «Бразілійський гаразд», «Малолітній» та інші. На пробудження національної свідомості й виховання молоді мала значний вплив проза Чайковського в романтичному стилі про Козаччину: «За сестрою», «Віддячився», «Козацька помста», «На уходах», «Олексій Корнієнко», «До слави», «Полковник Михайло Кричевський», «Перед зривом» та ін. У цих творах Чайковський ідеалізував Запоріжжя і звинувачував Москву за кривди, завдані Україні.

15 травня 1910 року - у с.Озеряни Борщівського району народився адвокат, доктор права й доктор філології, учений-славіст, професор Теодозій Гаєцький. Помер 10 квітня 1982 р. у м.Вілоні, похований у м. Чикаго (США).

15 травня 1919 року – у Тернополі почала видаватися газета «Козацький голос». Видавалася Пресовим бюро 1-го Головного корпусу УГА і Пресовою Кватирою Начальної команди УГА. О цього ця газета національно-патріотичного спрямуван­ня. виходила в м.Кам'янка-Струмилова (нині Кам'янка-Бузька) на Львівщині.

15 травня 1934 року - у с. Юськівцях, нині Лановецького району, народився педагог, науковець, літератор Леонід Пашинський (справжнє Леонід Хомович Тибольщук). Кандидат технічних наук (1989). Автор понад 70 наукових праць, книг про визвольну боротьбу УПА.

15 травня 1951 року - у радянському концтаборі в Мордовії (Росія) помер священик, громадсько-освітній діяч, уродженець Струсова о.Микола Цегельський. Проголошений 27 червня 2001 р. блаженним священномучеником.

15 травня 1949 року - в с.Залісці Шумського району народився український футбольний функціонер Президент Професіональної футбольної ліги України Мілетій Бальчос. Нагороджений орденом Червоної Зірки.

15 травня 1956 року - народився заслужений працівник культури України, директор і головний диригент комунальної установи Тернопільського муніципального духового оркестру «Оркестра Волі» Володимир Грицай.

15 травня 1956 року – в с.Саранчуки Бережанського району народився український поет, режисер, актор, сценарист, діяч куль­тури Петро Гринчишин. Працю­вав керівником драматичного ко­лективу в Бережа­нах. Згодом - режисер, актор, диригент професійного драматичного театру в Си­біру, редактор видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га» (м. Київ); працював як драматург, сценарист. Від 1990 — в Канаді. Директор і режисер драматичного театру «Лісова пісня», викладач літератури в українській школі в місті Торонто.

15 травня 1959 року – в м.Заліщики Бучацького району народився український художник, поет Богдан Вандяк. Від 1990 року проживає у м. Торонто (Канада). Перший як мистець прокладав дорогу у світ цифрової графіки, за що приходить визнання в Канаді, в США.

15 травня 1964 року – в м.Чортків помер український актор, режисер, театральний діяч Панас Карабіневич. Від 1917 - в театрі Миколи Садовського, з яким весною 1919 перебував на Тернопільщині. 1932–1939 очолював кооперативний театр у Терно­полі, який щороку гастролював Західною Україною. Від 1939 - директор Тернопільського обласного театру імені Івана Франка, створений з акторів театру Карабіневича і труп М. Комаровського та Б. Сарамаги. 1940 року Карабіневич ор­ганізував пересувний театр у м. Бережани. 1941 року був заарештований органами НКВС, ув'язнений. Після війни звільнений.Працював методистом Тернопільського обласного будинку народної творчості, режисером Заліщицького і Чортківського самодіяльних театрів, диригентом Чортківського районного будинку культури.

15 травня 1969 року – помер український художник, живописець і графік, уродженець с.Завалів Підгаєцького району Антін Монастирський. У 1900 році «Товариство для розвою руської штуки», членом якого був Антон Манастирський, виставляє його перші живописні твори. З того часу в Антіна Івановича і розпочалося активне творче життя. Він малює цілу галерею високодуховних творів - пейзажі, тогочасну злободенну дійсність, картини з історії народу, сатиру тощо.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар