Читайте нас в соціальних мережах

13 травня. Цей день в історії Тернопільщини

Понеділок, 13 травня 2019 00:00

13 травня 1882 року - у с.Біла поблизу Тернополя, народився адвокат, доктор права Володимир Крушельницький, брат видатної співачки Соломії Крушельницької. Помер у 1938 р. у м. Львові.

13 травня 1940 року - прийнято закон про «Заходи з покращення оперативно-чекіської роботи управлінь НКВД західних областей УРСР та БРСР». Виконуючи цей закон, було організовано групи для «чистки» органів НКВД, загальне командування проводив старший майор Антонов

13 травня 1945 року - біля с.Стінка Бучацького району відбувся останній бій повстанського куреня командира «Крука». 140 повстанців билися до смерті. Полонених не було: останніх 20 пострілялися останніми набоями. З німим подивом ходили «переможці» з НКВС по цьому полі бою. Підполковник НКВС сказав селянам с. Сновидова: «Поховайте їх з честю. Вони на це заслуговують. Це герої».

13 травня 1956 року - народився співак, заслужений артист України Ігор Бердей.

13 травня 2009 року – помер незмінний диригент Державної академічної чоловічої хорової капели України ім.Ревуцького, Народний артист України, уродженець с.Острів Тернопільського району Зиновій-Богдан Антків. Похований у містечку Вишневому під Києвом.

13 травня 2012 року – у Тернополі помер український громадсько-політичний діяч, голова братства ОУН-УПА Подільського краю «Лисоня» Петро Касінчук. Вояк УПА, член ОУН. Відбував покарання у таборах на Далекому Сході, зокрема у Магаданській області. Нагороджений двома Золотими Хрестами за заслуги І класу у 1997 і 1999 роках.

13 травня 2013 року – у Зборові помер поет, публіцист, журналіст, краєзнавець Григорій Радошівський (Григорій Баран). Був репресований, засуджений до 25 років сталінських таборів і 5 років позбавлення прав після відбуття покарання. Реабілітований. Працював у районній пресі. Був редактором газети «Дзвін», директором музею «Зборівська битва». У 1965 р. побачила світ його перша книжка «Квіти на постаментах».

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ