Читайте нас в соціальних мережах

12 травня. Цей день в історії Тернопільщини

Субота, 12 травня 2018 00:00

12 травня 1651 року - відбувся бій між козаками та поляками поблизу сіл Купчинці та Денисів, біля річки Стрипи, яка була своєрідною фортифікацією зі своїм природним положенням. У цьому бою загинуло немало поляків, а ще більше - козаків та їх спільників татар. Після великого побоїща на околиці двох невеликих сіл висипали козаки могилу, яка збереглася на денисівських полях і донині.

12 травня 1865 року - у с.Довжанка Тернопільського району народилася перша жінка-лікар у Галичині Софія Окуневська. Походила вона із старого українського роду, батько її був священиком. Молодій Софії пророкували блискучу кар’єру піаністки. У 1885 р. вона склала екзамени за гімназійний курс при Львівській академічній гімназії. У 1887 р. Софія вступила на медичний факультет Цюріхського університету, який закінчила в січні 1896 р., ставши першою жінкою-лікаркою в Австро-Угорщині та першою на західноукраїнських землях жінкою-українкою, що здобула університетську освіту. Померла 24 лютого 1926 р. у м. Львові. Похована на Личаківському цвинтарі.

12 травня 1906 року - жорстоко придушено Мужилівський селянський страйк на Підгаєччині військами під керівництвом намісника краю графа Потоцького. Малоземельні та безземельні жителі села відмовилися вийти на роботу в поле й вимагали збільшити заробітну плату, скоротити робочий день та розподілити панські пасовища.

12 травня 1919 року – помер  адвокат, доктор права, голова Української радикальної партії в 1910 -1919 рр., делегат УНРади ЗУНР, уродженець с.Доброводи Збаразького району Микола Лагодинський.

12 травня 1936 року - у с.Москалівка Лановецького району народився український живописець, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка, Почесний громадянин Тернополя Іван Марчук. 2007 року потрапив до рейтингу 100 найвизначніших геніїв сучасності, який уклала британська газета The Daily Telegraph.

12 травня 1942 року - у радянському ув’язненні в Росії помер адвокат, доктор права, громадський діяч на Дрогобиччині, один із лідерів Фронту національної єдності в 1935-1939 pp., уродженець Гусятина  Володимир Ільницький.

12 травня 1999 року – Василь Коломийчук приступив до виконання обов'язків голови Тернопільської облдержадміністрації. Призначений на цю посаду 13 вересня 1999 року.

12 травня 2002 року - Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви схиігумен Амфілохій урочисто канонізований як преподобний Амфілохій Почаївський. Мощі преподобного Амфілохія відкриті для поклоніння в храмі преподобного Іова Почаївського у Свято-Успенській Почаївській лаврі.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ