Читайте нас в соціальних мережах

10 травня. Цей день в історії Тернопільщини

П'ятниця, 10 травня 2019 00:00

10 травня 1766 року - у Варшаві король Станіслав Авґуст Понятовський підтвердив привілей дідича міста Ялівець Станіслава Понятовського та його сина Казімежа, яким регламентувались права та обов'язки міщан.

10 травня 1884 року - у Заліщиках відбувся виступ селян проти влади, яка хотіли провести дорогу через землі селян. У місті оголосили стан облоги. Жандарми стріляли у виступаючих. З Чорткова викликали загін піхоти, а з Теребовлі кавалерію.

10 травня 1938 року - у с.Кудринці Борщівського району помер священик, громадсько-освітній діяч, посол Галицького сейму, делегат УНРади  ЗУНР о.Олександр Капустинський.

10 травня 1944 року - організовано Тернопільську обласну Державну інспекцію по карантину рослин.

10 травня 1944 року - УПА знищила обоз німецького жандармського поста Бучача.

10 травня 1945 року – НКВД пред’явило звинувачення в антирадянській агітації греко-католицькому єпископу, уродженцю с.Гадинківці Густинського району Григорію Хомишину. 28 грудня 1945 року о 10 год., після восьми місяців фізичних і моральних тортур, перестало битися його серце.

10 травня 1946 року – НКВД завершило слідство .по справі Патріарха УГКЦ, уродженця с.Заздрість Теребовлянського району Йосифа Сліпого. Вирок військового трибуналу за закритими дверима – 8 років Сиблагу.

10 травня 1953 року – помер український педагог, уродженець с.Вербиця Шумського району Василь Ратич. Після участі у визвольній боротьбі в рядах Українських Січових Стрільців та після закінчення Першої світової війни був професором гімназії в Рогатині та інспектором шкільництва на Рогатинщині. Під час Другої світової війни разом із дружиною та молодшими дітьми емігрував до США.

10 травня 1946 року - тяжко поранений в Озерній бойовик СБ ОУН Михайло Любачівський «Кармелюк».

10 травня 1994 року – помер український громадський діяч діаспори, уродженець с.Рибники, Бережанського району Михайло Юзенів. Під час 2-ої світової війни переїхав до Німеччини, де студіював економіку в УВУ; діяльний у Пласті, співзасновник СУМ. Голова товариств «Самопоміч» та «Бережанська Земля», допомагав збирати матеріали для 2-го тому книги «Бережанська Земля».

10 травня   1994  року -  за участю творчих колективів Івано-Франківської, Чернівецької і Тернопільської областей проведено Міжрегіональний фестиваль "Дністрові зорі".

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ