Читайте нас в соціальних мережах

8 травня. Цей день в історії Тернопільщини

Середа, 08 травня 2019 00:00

8 травня 1879 року - в с.Вікно Гусятинського району народився греко-католицький священик Олександр Малицький. У 1904 р. У 1921 р. переїхав у с. Шляхтинці, де став парохом місцевої церкви Пресвятої Трійці. Отець Малицький був шамбеляном його Святості, радником Митрополичої Консисторії (м.Львів), а в Тернопільському деканаті - Ординариятським шкільним комісаром. Після лжесобору в Львові (8-10 березня 1946 р.) о.Малицький відмовився перейти в православ’я. Проти нього було застосовано репресивні заходи. Йому категорично заборонили відправляти служби в церквах, надавати мирянам душпастирські потреби - під загрозою ув’язнення, передачі під суд або депортації. Церкви в його селах було закрито. Помер 3 травня 1953 р. Похований на сільському цвинтарі.

8 травня 1927 року - у Товстому Заліщицького району народився вчений-мікробіолог, публіцист, перекладач, громадський діяч у діаспорі Євген-Богдан Миколайович Рослицький. Помер 4 січня 2008 р. у Лондоні (провінція Онтаріо, Канада).

8 травня 1966 року -  спелеологи Олексій Соляр і Мирон Савчин проникнули в печеру біля с.Королівка Борщівського району та обстежили близько 400 метрів її ходів. Із самого початку передбачалося, що її довжина не менше 3 кілометрів; подальше її дослідження перетворило її в найдовшу печеру тодішнього Радянського Союзу. Печеру назвали Оптимістичною, оскільки скептично налаштовані колеги прозвали дослідників «оптимістами».

8 травня 2008 року – помер  теолог, педагог, професор, ректор Люблінського католицького університету в 1970-1983 рр., дійсний член Польської Академії наук і Папської академії в Римі Мечислав-Альберт-Марія Кромпець. Уродженець с.Мала Березовиця  Збаразького району.

8 травня 2009 року – в ДТП у м.Київ загинув тернополянин, відомий український телеведучий, тележурналіст, шоумен, продюсер Ігор Пелих.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ