Читайте нас в соціальних мережах

7 травня. Цей день в історії Тернопільщини

Вівторок, 07 травня 2019 00:00

7 травня 1906 року - розпочався Мужилівський селянський страйк (с.Мужилів, тепер Підгаєцького району). Малоземельні та безземельні жителі села відмовилися вийти на роботу в поле й вимагали збільшити заробітну плату, скоротити робочий день та розподілити панські пасовища. 12 травня 1906 р. страйк було жорстоко придушено військами під керівництвом намісника краю Потоцького.

7 травня 1914 року – в с.Великі Фільварки тодішнього Кременецького повіту народився архієрей Українського екзархату Російської православної церкви та Української Православної Церкви (Московського Патріархату) єпископ Севастіан (Пилипчук). До 1989 року очолював Кіровоградську єпархію Українського екзархату, після чого був почислений на спокій. Помер у 1992 році.

7 травня 1937 року - в с.Вага біля Підгайців на Тернопільщині народився український поет, Президент Українського інституту модерного мистецтва в Чикаго Олег Коверко.

7 травня 1940 року – помер правник, делегат УНРади ЗУНР від м. Бережан, начальник канцелярії уряду ЗУНР в екзилі Лев Петрушевич.

7 травня 1941 року - у с. Жуків Бережанського району народився педагог, фольклорист, краєзнавець, літературознавець, композитор і диригент, громадський діяч Василь Подуфалий. Лауреат Всеукраїнської премії ім. братів Богдана та Левка Лепких. Видав близько 20 книг. Збирав, упорядковував пісні, писав свої. Досліджував творчість Б. Лепкого. 20 травня 2000 р. В. Подуфалий помер, похований у рідному селі.

7 травня 1944 року - у лісі поблизу с. Лопушного Лановецького району був підступно вбитий агентом НКДБ діяч ОУН та УПА Іван Климишин (псевдо «Крук»). Посмертно нагороджений Золотим Хрестом бойової заслуги ІІ ступеня Української Головної Визвольної Ради.

7 травня 1945 року – у с.Бабинці Борщівського району померла українська письменниця, громадська діячка, уродженка Климентина Попович-Боярська. Була діяльна в галицькому жіночому русі. Підтримувала дружні зв'язки з Іваном Франком (відвідував її; зберегла листування з ним) і Наталією Кобринською, залишила про них спогади.

7 травня 1982 року – у США помер  активний учасник національно-визвольних змагань, уродженець с.Курники Тернопільського повіту Павло Баб'як. Брав участь у перебранні українцями влади в Тернополі під час Листопадового зриву 1918 р. та як доброволець УГА в українсько-польській війні 1918-1919 рр., поручник. Після війни, у 1922-1923 рр., перебував у польській в'язниці, згодом працював у повітовому союзі кооперативів у Збаражі, учителював, займався громадською діяльністю. У 1944 р. еміґрував до Австрії, де певний час викладав і очолював українську гімназію в Зальцбурзі. З 1950 р. оселився у США. 

 

На фото - Іван Климишин "Крук".

Додати коментар