Читайте нас в соціальних мережах

5 травня. Цей день в історії Тернопільщини

П'ятниця, 05 травня 2017 00:00
Сторінками історії: 1854 – народився біохімік Іван Горбачевський 1912  - народився польський актор і режисер, театральний діяч Адольф Хроніцький, 1944  - народився вчений-історик, педагог Костянтин Кондратюк.

5 травня 1854 року – в с.Зарубинці Збаразького району народився український хімік, біохімік, гігієніст та епідеміолог, термінограф, громадсько-політичний, освітній діяч Іван Горбачевський. Вивчав медицину у Віденському університеті. Упродовж 35 років був професором кафедри лікарської хімії Карлового університету в Празі. У 1902-1903 рр. - ректор Карлового університету; декан медичного факультету. Разом з Іваном Пулюєм організував товариство «Українська громада» у Празі, створив фонд допомоги студентам. Член Найвищої Державної Санітарної Ради в Чеському королівстві, радник цісарського двору, член Палати панів австро-угорського парламенту, перший етнічний українець - міністр охорони здоров'я Австро-Угорщини. Почесний президент Українського лікарського товариства. Професор та ректор Українського вільного університету. Автор понад сорока ґрунтовних наукових праць переважно експериментального характеру з біологічної хімії. Помер у Празі.

На фото: пам'ятник І.Я.Горбачевському в Тернополі.

5 травня 1886 року – в с.Великі Бірки Тернопільського району народився український правник, військовик, поручник УГА Антін Дудар. Під час Листопадового Зриву - командант залізничного двірця (вокзалу) в Тернополі. Згодом - таршина Запасного Коша в Тернополікомандант сотні Восьмої (Галицької) бригади УГА. Помер від висипного тифу в «чотирикутнику смерті» у жовтні 1919 р. в м. Барі, Вінницької області.

5 травня 1892 року - в м.Збараж народився поручник УГА, адвокат, доктор права, громадський діяч Григорій  Ничка. Помер у 1981 р. у м. Нью-Йорку.

5 травня 1912 pоку - в с.Ласківці Теребовлянського району народився польський актор і режисер, театральний діяч Адольф Хроніцький. Помер 23 вересня 1989 р. у м.Глівіце (Польща).

5 травня 1935 року – помер академік, учений-правник, політичний діяч, уродженець Тернополя Станіслав Дністрянський. Обирався депутатом до Віденського парламенту. У 1920 р. написав проект конституції для ЗУНР. Він розробив основи правової держави, зокрема правління республікою, заклав основи політології.

5 травня 1944 року - у с.Нападівка Лановецького району народився вчений-історик, педагог Костянтин Кондратюк. Автор понад 90 наукових праць, зокрема посібників «Нариси з історії українського національно-визвольного руху ХІХ ст.» (1993), «Історія України від половини ХІХ ст. до 1917 р.» (1994), «Портрети видатних українських митців ХІХ — початку ХХ ст.» (1995), «Видатні історики України ХІХ — початку ХХ ст.: історіографічні нариси» (ч. 1, 1996), «Видатні вчені-природознавці і техніки кінця ХІХ—ХХ століть» (1999) та ін.

5 травня 1945 року – в с.Купчинці Козівського району помер український самодіяльний поет Микола Косар. В юності цікавився літературою та історією. Ще сімнадцятирічним написав вірш «Ой, їхало царське військо», в якому розповідається про те, як у 1914 році за наказом російського офіцера-чорносотенця був зруйнований пам'ятник Т. Шевченку в Денисові. Під час 1-ї світової війни воював в австрійській армії на Італійському і Сербському фронтах. Діяльний у «Просвіті», «Сільському господареві», друкувався у «Гро­мадському голосі», «Жіночій долі» та інших пері­одичних виданнях, українських часописах Канади і США. У 1930 році був пацифікований польськими шовіністами. Разом із братом написав «Історію Купчинців» (рукопис втрачений).

5 травня 1980 року – в Афганістані загинув уродженець с. Завалів Бережанського району Петро Білецький. Загалом в цій війні брало участь понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти, 48 – загинули.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ