Читайте нас в соціальних мережах

24 квітня. Цей день в історії Тернопільщини

П'ятниця, 24 квітня 2020 00:00

24 квітня 1846 року – у с.Більче-Золоте Борщівського району народився галицький натураліст, педагог, мовознавець, письменник, громадський діяч, дослідник мови і фольклору лемків Іван Верхратський. Основоположник української наукової термінології з природознавства. У 1880 році видавав журнал «Денниця». 29 листопада 1919 р. Іван Верхратський помер. Похований на Личаківському цвинтарі у Львові.

24 квітня 1876 року - народився душпастир, просвітницький діяч, декан Теребовлянський УГКЦ о.Степан Мохнацький. Передав у користування українських організацій та гуртків: «Просвіта», «Рідна школа» та ін церковну землю на Зазамчу в Теребовлі, територію якої мали вирівняти і перетворити на власну українську площу.

24 квітня 1919 року – в с.Голгоча Підгаєцького району помер український громадський діяч, історик, публіцист Іван Джиджора. Учень і співпрацівник Михайла Грушевського. Співробітник київської редакції «Літературно-наукового вістника».  1916 року став торгово-промисловим референтом при окружній команді австро-угорських військ у Любліні (Польща). До грудня 1918 року був військовим комендантом ЗУНР у місті Рава-Руська.

24 квітня 1941 року – на Луганщині народився Заслужений артист УРСР Євген Ткаченко. Від 1980 року - в м. Тернопіль: співорганізатор і головний режисер театру ляльок (нині — театр актора і ляльки), де поставив 31 виставу. З них відзначені преміями Міністерства культури «Куди ти, лошатко» і «Північна казка», а в 1981—1982 рр. — дипломами І і III ступенів на республіканському огляді. Від 1989 працює в місті Луганську в ляльковому театрі.

24 квітня 1945 року - бойовики ОУН у селі Яцківці Зборівського району під час проведення облави із засідки знищили начальника райвідділу НКВС Кириченка.

24 квітня 1945 року - оборонний бій Служби Безпеки ОУН з облавниками НКВС у селі Рудники Підгаєцького району. Загинули Кость Наглий-Ворон і 12 невідомих бойовиків, застрелився командир боївки Василь Заставецький «Гук».

24 квітня 1945 року - зіткнення ОУН з облавниками НКВС у селі Ігровиця Велико-Глибічовського району. Застрелився після тривалого бою районний військреферент Микола Тимочко «Ігор».

24 квітня 1945 року – бій повстанців з загоном «стрибків» у с.Янів (тепер «Долина») Теребовлянського району.

24 квітня 1946 року - повертаючись з навчання з м.Кременець  студент лісотехнікому Штонь Іван попав під облаву Вишневецьких енкаведистів. Не маючи плану вони вирішили оформити  по документах 16 річного юнака  бандерівцем, що ховається в криївках. Коли вели його до міцевої катівні то сильно били.  Юнак від побоїв у ночі помер.

24 квітня 1949 року - солдати військ МДБ знищили встановлені вночі 23 квітня на могилах борців за волю України хрест та вінки з написами “Героям Слава” у Зеленому і сусідньому с.Вікно Гусятинського району.

24 квітня 1974 року – у Нью-Йорку помер офіцер УГА, магістр права, суддя, громадський діяч, уродженець с.Плотича Козівського району Володимир Стеткевич.

24 квітня 2006 року – відбувся перший виступ тернопільського гурту Los Colorados (Лос Колора́дос) і ця дата вважається днем його заснування. Засновниками гурту були Руслан Приступа (вокал), Ростислав Фук (гітара, вокал), Сергій Масик (бас-гітара, вокал). У своїх виступах хлопці представлялися, як гурт з села Тетильківці, хоча насправді більшість виконаців живе у Тернополі і лише Руслан Приступа живе у сусідньому з Тетильківцями селі. За словами виконавців, вони є засновниками нового стилю — «агро-алко-рок». Назва гурту нагадує про колорадських жуків, у піснях вони часто використовують сільськогосподарську тематику. Спочатку відомий у Тернополі, гурт здобув велику популярність у США, зокрема, завдяки виконанню відомої пісні Кеті Перрі «Hot N Cold»: кліп з виступом гурту передивилися в інтернеті понад 3,8 млн глядачів. У 2012 році їхній кавер на композицію «I Like To Move It» був заставкою під час трансляції футбольних матчів Євро-2012 на провідному німецькому телеканалі ZDF.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ