Читайте нас в соціальних мережах

21 квітня. Цей день в історії Тернопільщини

Вівторок, 21 квітня 2020 00:00
Сторінками історії: 1597 – страчено козацького ватажка, уродженця Гусятина Северина Наливайка, 1913 – до Кременця прибув Патріарх Антіохійський Григорій IV, 1944 – розпочався бій під Гурбами.

 

21 квітня 1597 року – у Варшаві страчено українського військового діяча, козацького ватажка, одного з керівників повстання 1594–1596 років в Речі Посполитій, уродженця смт.Гусятин Северина Наливайка.

21 квітня 1876 року - у с.Саджівка Гусятинського району народився священик, громадський діяч, голова Теребовлянської повітової УНРади в період ЗУНР о.Степан Мохнацький. Помер 20 січня 1955 р. у США.

21 квітня 1897 року - у с.Зарваниця Теребовлянського району народився вояк Легіону УСС та офіцер Армії УНР, публіцист, редактор, діяч української діаспори Петро Кононович Сагайдачний. Помер 12 січня 1971 р. у США.

21 квітня 1913 року - до м.Кременця прибув Патріарх Антіохійський Григорій IV(на фото). У Почаєві він висвятив на єпископа Кременчуцького, вікарія Волинської єпархії РПЦ владику Діонісія.

21 квітня 1923 року - у м.Бережани помер суспільно-політичний діяч, публіцист, редактор Тимотей Старух. Від 1896 року проживав у с.Золота Слобода, був ініціатором будівництва читальні «Просвіти», співорганізатором товариства «Січ», війтом села, послом австрійського парламенту від виборчого округу Бережани - Рогатин, послом Галицького сейму. Від 1912 р. оселився у м. Бережанах.

21 квітня 1938 року - у м.Челябінск (Росія) НКВД розстріляло лікаря, доктора медицини, офіцера УГА, уродженця с.Настасів Тернопільського району Петра Стахіва.

21 квітня 1944 року – біля урочища Гурби розпочався бій між військами НКВС СРСР і силами УПА. Охопив частину сучасних Дубенського та Острозького районів Рівненщини і Кременецького та Шумського районів Тернопільщини. У бою брали участь відділ південної групи УПА-Північ та з'єднання УПА-Південь. Загалом сили повстанців разом з місцевими селянами становили неповних 5 тис. бійців. Проти повстанців НКВС кинуло 5 бригад солдатів і деякі частини Червоної Армії, авіацію, бронепоїзди, 15 легких танків, полк кінноти. Літаки використовувалися для розвідки, аби виявити більші скупчення підрозділів УПА.. Разом їхня кількість становила близько 30 тис. солдатів. Закінчився бій 25 квітня 1944 року виходом з оточення українських повстанців. Після бою більшовики спалили навколишні села Гурби та Антонівці, а жителів вивезли.

21 квітня 1945 року - у Тернополі народилася архівознавець, публіцист, член Всеукраїнської спілки краєзнавців Любомира Бойцун. Упорядник збірки документів з іс­торії Тернопільщи­ни, путівника «Завітай­те у Тернопіль», книги «Терно­піль у плині літ: Історико-краєзнавчі замальовки», численних публікацій на краєзнавчу тематику. Померла в березні 2015 року.

21 квітня 1948 року – у лісі біля с.Озерна Зборівського району в бою з більшовиками загинули повстанці О.Лесенюк "Круглий", М.Медвідь "Калинович", І.Приймак "Данилко".

21 квітня 1956 року – народився український кінооператор, журналіст Богдан Підгірний. Від 1956 проживав у місті Тернопіль. Працював у ВО «Ватра», кінооператором на кіностудії ім. О.Довженка, оператором кіностудії «Галфільм», телеоператором на TV-4 у Тернополі, від 1999 - на кіностудії «Укркінохроніка» (Київ), одночасно - на телестудії «1+1». Серед його робіт: фільми про В. Стуса «Пресвітло ї дороги свічка чорна», про В. Чорновола «Правди дорога терниста», «Хроніки від Фортінбраса» за есе О. Забужко, телесеріал «Імена». Упорядник двотомника спогадів про Василя Стуса «Нецензурний Стус».

21 квітня 1991 року - у Малій Андрузі Кременецького району помер поет, письменник Сергій Даушков. Написав більше десяти романів і повістей, понад 250 «Казок старого млина». На жаль, переважна більшість творчого доробку письменника в рукописах.

21 квітня 1991 року - у с.Крогулець Гусятинського району був відкритий перший в Україні музей поета-лірика, прозаїка-белетриста, громадського діяча Богдана Лепкого. Ініціативу створення музею-кімнати взяв на себе педагогічний колектив місцевої школи І—ІІ ступенів. Експозиція музею цікава, багата на ілюстративні матеріали, фотографії, документи. Є велика книгозбірня рідкісних видань у діаспорі, якою користуються широкі кола студентської та шкільної молоді, краєзнавці й дослідники творчості Богдана Лепкого.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ