Читайте нас в соціальних мережах

17 квітня. Цей день в історії Тернопільщини

П'ятниця, 17 квітня 2020 00:00

17 квітня 1870 року - у Тернополі народився австрійський етнограф, антрополог, мандрівник, один із зачинателів фотографії та кінематографії в Австрії Рудольф Пих. Помер 4 березня 1921 р. у м.Інсбрук (Австрія).

17 квітня 1888 року – в с.Юридики (нині в складі Почаєва) народився маляр, майстер ліричного пейзажу і педагог Іван Хворостецький. Твори митця зберігаються в музеях Києва, Тернополя, Крем'янця, Миколаєва. Помер у Почаєві.

17 квітня 1930 року - в с.Киданів Бучацького району народився український вчений-медик, доктор медичних наук, професор Володимир Монастирський. Започаткував нову науку — біологічну коаґулологію, яка вивчає фізіологічну, патогенетичну і саногенетичну роль тромбін-плазмінової системи.

17 квітня   1943   року -  розстріляно близько 1200 євреїв з гетто в Козові.

17 квітня   1944   року - німецький каральний загін спалив 520 дворів села Великий Ходачків Козівського району. Загинуло 275 жителів.

17 квітня 1946 року - чекістсько-військова група райвідділу МВС під час облави в лісі поблизу Котова вбила Бережанського окружного провідника ОУН "Юрка", шефа зв’язку Бережанського надрайонного проводу ОУН П. Футла і затримала оунівця М.Качмара.

17 квітня   1966   року -  відкрито Підгаєцьку фабрику металевих виробів.

17 квітня 1976 року – у США помер письменник, журналіст і видавець, уродженець Мубанова Сома (Соломон) Морґенштейн.

17 квітня 1976 року – на Буковині народився тренер, військовик, український «кіборг», керівник Тернопільського обласного осередку Всеукраїнської Федерації фрі-файту та контактних єдиноборств Валерій Чоботарь «Гатило». Підготував 10 майстрів спорту України з фрі-файту. Вихованці є чемпіонами України та призерами чемпіонатів Європи та світу з фрі-файту.

З 1996 року є членом Всеукраїнської організації «Тризуб» ім. С.Бандери. Член політичної партії «Правий сектор». Командир роти 5-го батальйону ДУК Добровольчого Українського Корпусу «Правого сектора». Брав участь у боях у Донецькому міжнародному аеропорті.

Знявся у кліпі Руслани «Дикі танці», який був представлений на конкурсі Євробачення у 2004 році. Знявся у документальному фільмі про військові події на сході України «Добровольці Божої чоти» режисерів Леоніда Кантера та Івана Яснія.

«Спортивний герой» в обласній програмі «Герої спортивного року Тернопільщини — 2014».

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ