Читайте нас в соціальних мережах

7 квітня. Цей день в історії Тернопілля

Вівторок, 07 квітня 2020 00:00

7 квітня 1869 року - у с.Городниця Гусятинського району народився поет, актор, журналіст Осип Шпитко. Працював у театрах Галичини, диригував хорами. Вірші писав українською та польською мовами. Друкувався в журналі «Монітор». Писав також музику до власних текстів. З 1899 р. працював у газеті «Діло», у м. Чернівцях редагував «Буковину». Останні роки прожив у Бразилії. Помер у 1942 р. у м. Ріо-де-Жанейро.

7 квітня 1943 року – нацисти знищили у Збаражі 1 тис. євреїв, а в Скалаті – 800 осіб єврейської національності.

7 квітня 1944 року - війська німецької 1-ї танкової армії в районі м.Бучач з'єдналися з військами німецької 4-ї танкової армії, що наносили контрудар на південь від Львова, таким чином успішно завершивши прорив. У ході прориву з оточення 1-а танкова армія зазнала втрати - 5 878 загиблими та зниклими.

7 квітня 1944 року – у Лановецькому районі повстанці напали на обоз Червоної Армії, відбивши у більшовиків 2 автомашини і гармату.

7 квітня 1945 року - напад районної боївки ОУН і загону особливого призначення УПА на дільницю винищувального батальйону в с.Баворів.

7 квітня 1946 року - захоплення криївки УПА спецгрупою МВС і опергрупою райвідділу МВС у с.Германівка тодішнього Мельнице-Подільського району. Підірвалися гранатами політвиховник і воїни Дон і В.Пуляк-Марко з чоти Донця сотні ВО-3 УПА-Захід «Сiрi вовки».

7 квітня 1945 року - загинув хорунжий УПА, в.о. командира ТВ-23 «Магура», уродженець с.Жовнівка Бережанського району Федір Королюс (Королюк) («Колчак»). Загинув у селі Бринь Галицького району Івано-Франківської області у бою з військами НКВС. Похований на сільському цвинтарі.

7 квітня 1993 року – помер лікар, письменник, поет, уродженець с.Романове Село Збаразького району Михайло Качалуба.  Член міжнародної письменницької організації «ПЕН–клуб»,  українсько-канадської письменницької асоціації,  почесний  член Спілки українських письменників Словаччини. Співпрацював з українськими журналами і  газетами в багатьох країнах Європи.  Автор збірки поезій  «Польові дзвіночки», «Тріпотіння крилят»  (вірші для дітей), «Відлуння душі моєї» та ін.,  поеми «Одна з доріг» та «Помпеї»,  автобіографічної повісті у 4- х томах: «З моєї Одісеї». Пісні Тернопільських композитрів на вірші Михайла Олексійовича виконує чоловічий квартет «Акорд».

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ