Читайте нас в соціальних мережах

29 березня. Цей день в історії Тернопільщини

Неділя, 29 березня 2020 00:00

29 березня 1945 року - на хуторах біля с.Покропивна Козівського  району відбувся бій між сотнею УПА «Рубачі» та загоном «стрибків». Під час бою 5 «стрибків» було вбито, загинули 2 повстанці. Ще 2 – поранені.

29 березня 1947 року - Кременецька школа механізації була перейменована в Кременецьку школу механізації сільського господарства Чернівецького обласного управління. Тепер це  Державний навчальний заклад «Кременецький професійний ліцей».

29 березня 1947 року - на спеціальному засіданні Політбюро ЦК Польської робітничої партії схвалено постанову про виселення на «нові» землі українських і змішаних сімей. Це стало передумовою для проведення операції «Вісла».

29 березня 1956 року - померла громадсько-політична діячка, письменниця, літературознавець, журналістка, видавець, редактор, уродженка Монастирищини Олена Кисілевська. Перші реалістичні оповідання О. Кисілевської були опубліковані І. Франком у часописі «Літературно-науковий вісник». Письменниця записувала перлини української народної творчості: пісні, казки, оповідання, перекази та народні звичаї. У вересні 1925 р. заснувала щомісячний часопис «Жіноча доля». Була сенаторкою Польського сейму від УНДО. У 1948 р. вона переїхала до Канади й мешкала в м. Оттаві. Тут стала ініціаторкою заснування Світової федерації українських жіночих організацій (СФУЖО).

29 березня 1964 року – помер український підприємець, громадський діяч, уродженець Чорківщини Хаба Петро. У 1910 році емігрував до Канади.  З 1948 по1955 — посол легіслятури провінції Альберта від партії Соціального кредиту округи Редвотер. Член провінційної управи Українського національного об'єднання, діяльний у Братстві українців-католиків Альберти та інших громадських організаціях української діаспори.

29 березня 1976 року – померла українська громадсько-політична діячка, журналістка, письменниця, учителька середніх шкіл, уродженка Зборова Мілена Рудницька. Голова центральної управи Союзу Українок. Одна з ідеологів українського жіночого руху Західної України та його провідних діячок у 1920 -1930-х pp. Як делегатка Української Парламентарної Репрезентації захищала в Лізі Націй українські петиції, зокрема в справі т. зв. пацифікації і голоду в Радянській Україні, мала контакти з урядовими і громадськими колами Західної Європи і виступала з доповідями на міжнародних з'їздах.

29 березня 2009 року – відбулася архиєрейська хіротонія іромонаха Павла Кравчука на єпископа Тернопільського і Теребовлянського Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ