Читайте нас в соціальних мережах

21 березня. Цей день в історії Тернопільщини

Субота, 21 березня 2020 00:00
Сторінками історії: 1871 - народився м.Бережан у період ЗУНР Олександр Бородайко, 1944 - від Тернополя Червона армія пішла на південь, 1948 – народився поет Олег Герман.

21 березня 1871 року - у с.Криве Козівського району народився правник, громадський діяч, міський комісар м.Бережан у період ЗУНР Олександр Бородайко. Помер 21 травня 1962 р. у м. Нью-Йорку, похований у м. Бронксі (США).

21 березня 1885 року - у Парижі (Франція) помер польський літератор, публіцист, перекладач, уродженець Підгайців Леонард Реттель.

21 березня 1890 року – в с. Остап'є або Колодіївка Підволочиського району народився український правник, громадський діяч, доктор права Роман Слюзар. Закінчив правничий факультет Віденського університету. Воював в лавах УСС. В часи ЗУНР: заступник коменданта Тернополя, суддя окружного військового суду, поручник УГА. Разом з УГА перейшов за р.Збруч, був в «Чотирикутнику смерти». Працював в структурах Галицької СРР. Потрапив до більшовицького полону, був у концтаборі в Кожухові. Повернувся додому, де зайнявся адвокатською діяльністю. Згодом  еміґрував. Помер  у Філадельфії (США).

21 березня 1944 року - від Тернополя Червона армія пішла на південь, на Чернівці та Коломию і під Кам’янцем-Подільським повністю заблокувала 1-у танкову армію німців. Маршал Георгій Жуков помилився, вирішивши, що німці почнуть прориватись на південь, через Дністер, щоб через Чернівеччину потрапити на територію Румунії. Натомість німці повернули на Тернопільщину, і пройшовши від Скали-Подільської до Бучача, вийшлиа з оточення.

21 березня 1948 року – в с.Чернихів народився український науковець, письменник, громадський діяч, поет Олег Герман.

21 березня 1977 року - у зв'язку із знесенням старої забудови місцевості Святошина в Києві ліквідовано Тернопільський провулок. Виник у середині ХХ століття, мав назву провулок Татарчука. Назву Тернопільський провулок (на честь міста Тернопіль) набув 1952 року.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ