Читайте нас в соціальних мережах

19 березня. Цей день в історії Тернопільщини

Четвер, 19 березня 2020 00:00

19 березня 1797 року – у Бродах народився польський письменник, драматург, педагог Юзеф Коженьовський. Навчався у Збаражі та Кременці. В 1823 році переїхав до Кременця де обійняв посаду викладача польської літератури у Кременецькому ліцеї. Через шість років став членом Королівського Товариства Приятелів Наук у Варшаві. Згодом працював у Київському університеті та в Харкові. Саме в Харкові була написана визначна його драма «Карпатські верховинці». Під назвою «Верховинці» п'єса ставилася у багатьох театрах України. Написав повісті «Спекулянт», «Колокація». Помер в Дрездені 17 вересня 1863 року.

19 березня 1838 року - в с.Ременові на Львівщині народився український громадський діяч, письменник, перекладач, адвокат і бургомістр (перший українець) у Тернополі Володимир Лучаківський. Саме при Лучаківському в Тернополі вперше з'явилося електричне освітлення, телефон, водогін. Був спіорганізатором українських товариств у місті: «Міщанське братство», «Приятелі музики», філії т-ва «Рідна школа». Зустрічався з Іваном Франком, Соломією Крушельницькою, залучав їх до культурного життя Тернопілля. Помер Володимир Лучаківський 19 квітня 1903 року. Похований у Тернополі на Микулинецькому кладовищі.

19 березня 1887 року – в м.Заліщики народився краєзнавець, професор Заліщицької учительської семінарії, гімназії Йосиф Шварц. Цікавився природою Наддністров'я, археологією. На основі зібраних ним предметів у Заліщиках створено краєзнавчий музей. Під час Першої світової війни служив в австрійській армії. Після війни працював учителем німецької мови і ботаніки в Заліщицькій учительській семінарії до її закриття у 1936 році. У 1937 Шварц працював учителем у Заліщицькій гімназії. 1931 року вийшла в Тернополі польською мовою книга Шварца «Заліщики й околиці» — перший краєзнавчий путівник Наддністрянщини. Помер Йосиф Шварц 1947 року.

19 березня 1933 троку – в с.Озерна Зборівського району народився громадсько-політичний діяч, народний депутат України 2-го скликання, співголова Тернопільської крайової організації Народного Руху України Андрій Зарудний.

19 березня 1944 року – війська І Українського фронту оволоділи Кременцем і Почаєвом.

19 березня 1962 року – в с.Мшанець Зборівського району народився український політик та громадський діяч Степан Кубів. У 2014 - Голова Національного банку України, екс-народний депутат України, голова Всеукраїнського товариства «Меморіал» ім. Василя Стуса, Перший віце-прем'єр України.

19 березня 2009 року - відбулось перше засідання обраної на позачергових виборах Тернопільської обласної ради у новому складі. На ньому були присутніми 99 новообраних депутатів із 120. Зокрема, депутати від Блоку Юлії Тимошенко бойкотували це засідання. 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ