Читайте нас в соціальних мережах

17 березня. Цей день в історії Тернопільщини

Вівторок, 17 березня 2020 00:00
Сторінками історії: 1885– в Бережанах народився  письменник Франц Коковський, 1941 – суд прирік до розстрілу  священика УГКЦ о.Йосипа Грицая, 1946 - помер визначний різьбяр Михайло Орисик.

17 березня 1885 року – в Бережанах народився  український правник, письменник, журналіст, перекладач, мовознавець, етнограф, громадський діяч Франц Коковський. Один із організаторів таємного літературно-освітнього гуртка «Молода Україна». За часів ЗУНР - міський комісар Козови; згодом на державній службі адвоката у Бережанах, потім - повітового судді у Підгайцях. Позбавлений посади польською владою, він із сім'єю повернувся до Бережан, де працював адвокатом і очолював філію «Сільського господаря». Автор низки поем, балад, віршів та оповідань, численних досліджень з етнографії, діалектології і топоніміки лемків. Він видав кілька книжок про подвиги дітей у битвах січовиків проти більшовицько-денікінських армій, збирав документальні матеріали, спогади про історію січового стрілецтва і надрукував багато статей на цю тему. У 1939 році арештований органами НКВС. Помер у в’язниці Тернополя.

17 березня 1909 року – у с.Мишків Заліщицького району народився український журналіст і політичний діяч ОУН(р) Данило Чайковський. В'язень польських тюрем. З 8 серпня 1942 утримувався у німецькому концтаборі Аушвіц. На еміграції в Німеччині  - пропагандивний референт проводу Закордонних частин ОУН, редактор «Української трибуни», з 1948 року у Франції - редактор газети «Українець-Час» , згодом знову в Німеччині, редактор «Шляху перемоги» у Мюнхені, з 1967 року в США, де працював у редакції українського щоденника «Америка».

17 березня 1921 року - у с.Литвинів Підгаєцького району народився діяч ОУН, редактор і видавець, громадсько-політичний діяч у діаспорі Григорій Дробот. Помер 30 серпня 1977 р. у м. Лондоні (Велика Британія).

17 березня 1941 року – Тернопільський обласний суд прирік до розстрілу  священика УГКЦ о.Йосипа Грицая, уродженця с.Киданці Збаразького району. Був парохом у церквах Підволочиського та Зборівського районів, деканом м.Тернопіль.  28 вересня 1940 року він був затриманий співробітниками НКВС у Великому Глибочку та ув’язнений у тюрмі Тернополя. Його звинувачували в антирадянській агітації проти колгоспів та радянської системи управління, а також у тому, що він тривалий час був членом УНДО, головою «Просвіти» та засновником на своїх парафіях християнської спільноти «Братство Серця Ісусового». Згодом розстріл було замінено відбуттям покарання у виправно-трудових таборах строком на 10 років, обмеженням у політичних правах на 5 років та повною конфіскацією майна. Проте на волю отець вже не вийшов. 28 червня 1941 року за розпорядженням наркома держбезпеки УРСР старшого майора Мешика в період військових дій на території УРСР він був розстріляний як ворог народу в Тернополі

17 березня 1946 року - в с.Гутисько Бережанського району помер визначний майстер плоскої та круглої різьби по дереву, засновник школи дерев'яної скульптури України Михайло Орисик. У 2006 році в селі Гутисько відкрито Музей різьби імені Михайла Орисика. Серед експонатів - зразки художньої різьби, побутові старожитності.

17 березня 2010 року - на третьому пленарному засіданні 30 сесії Тернопільської обласної ради було прийнято звернення до Президента України, Прем'єр-міністра та Голови Верховної Ради України щодо звільнення з посади міністра освіти та науки Дмитра Табачника

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ